Index Vakbarát Hírportál

Három évet kapott az indiai nemi erőszak fiatalkorú elkövetője

2013. szeptember 1., vasárnap 00:14

Három év, javítóintézetben letöltendő büntetésre ítélte az indiai bíróság annak a csoportnak a fiatalkorú tagját, amely tavaly egy buszon menet közben olyan brutálisan erőszakolt meg egy 23 éves nőt, hogy az később belehalt sérüléseibe.

A mostani volt az első ítélet a tavaly december 16-án Újdelhiben elkövetett, óriási felháborodást kiváltó bűnügyben. A csoport többi tagjára halálbüntetés is várhat, a fiatalkorúakra vonatkozó törvények azonban a most kiszabottnál súlyosabbat nem tesznek lehetővé.

Az áldozat családja élesen bírálta az ítéletet, amelyet elfogadhatatlannak tart. Az édesapa, Badrinat Szingh úgy fogalmazott, hogy a döntés nagyon rossz üzenetet küld, hiszen az elkövetőt „gyakorlatilag szabadon engedték". A család tudomása szerint a csoport tagjai közül éppen a fiatalkorú volt a legkegyetlenebb. Ezért elejétől fogva azért küzdöttek, hogy a bűntény idején 17 éves – azóta már nagykorúvá vált – elkövetőt a perben felnőttként kezeljék, és ő is halálbüntetéssel legyen sújtható.

A hattagú csoport – amelynek a busz sofőrje is tagja volt – a mozgó járműben kínozta és erőszakolta meg az áldozatot, barátját pedig megverték. Később mindkettejüket ruhátlanul kidobták az útra. A 23 éves diáklány egy szingapúri kórházban belehalt sérüléseibe.

Az eset után nemzetközi nyomás nehezedett az indiai hatóságokra, hogy az elkövetőket sújtsák példás büntetéssel, továbbá vizsgálják felül a nemi erőszakkal szemben elnéző, elavult jogszabályokat. A kormány azóta több reformot léptetett életbe ezen a területen, és arra is ígéretet tett, hogy az ügyben gyors ítéletet hoznak. Azok a javaslatok azonban egyelőre elakadtak, hogy a szexuális jellegű bűncselekményeknél már 16 éves kortól felnőttként kezelhessék az elkövetőket.

Rovatok