Index Vakbarát Hírportál

Gorbacsov Szíria miatt üzent Obamának

2013. szeptember 2., hétfő 18:56 | aznap frissítve

Miközben a USS Nimitz repülőgép-hordozó és kísérő hajói megérkeztek a Vörös-tengerre, hogy megerősítsék egy esetleges szíriai beavatkozásban résztvevő amerikai erőket, az itv.com szerint a szíriai rezsim kedden is folytatta a felkelők kiszorítását Damaszkusz külvárosaiban. Egy vadászgépet láttak elszállni az egyik városrész felett, majd pedig egy hatalmas robbanást lehetett hallani.

Nem lehet megtorlás nélkül hagyni a Szíriában történteket, de a beavatkozáshoz nemzetközi koalíciót kell létrehozni, mondta Jean-Marc Ayrault francia kormányfő. A francia hírszerzés hétfőn nyilvánosságra hozott jelentése szerint a szíriai kormányerők jelentős mennyiségű vegyi anyagot vetettek be augusztus 21-én Damaszkusz környékén. A franciák szerint legalább 281-en meghaltak, korábban John Kerry amerikai külügyminiszter saját bizonyítékaik alapján 1429 áldozatról beszélt. A német  hírszerzésnek (BND) is sikerült elcsípnie egy olyan információt, amely alapján valószínűleg a rezsim a felelős a vegyi támadásért, jelentette a Spiegel Online.

Bassár el-Aszad szíriai elnök a Le Figaro francia lapnak adott interjújában tagadta a logikátlannak nevezett vádakat, és óva intett egy országa elleni katonai beavatkozástól. Azzal fenyegette meg Franciaországot, hogy sérülni fognak érdekeltségeik, ha részt vesz egy Szíria elleni katonai akcióban.

Svájci források arról beszéltek, hogy a szíriai kormány vegyi fegyverek előállításához is használható vákuumpumpát, szelepeket és egy bioreaktort akart venni az országban, de a hatóságok ezt megakadályozták.

Megint lecsaptak a szíriai hekkerek

Az amerikai törvényhozók folytatják a tájékozódást Szíria ügyében, John Kerry külügyminisztert és Chuck Hagel védelmi minisztert is meghallgatja kedden a szenátus külügyi bizottsága. Kerry szerdán a képviselőház külügyi bizottsága előtt is megjelenik. Barack Obama amerikai elnök a kongresszus felhatalmazását kérte egy katonai akcióhoz, erről a jövő héten dönthetnek a szenátorok és a képviselők.

John McCain szenátor, 2008-as republikánus elnökjelölt hétfőn személyesen is találkozott Obamával a Fehér Házban, a szíriai helyzetről folytatott megbeszélés után pedig azt mondta, „katasztrófa lenne", ha a kongresszus elutasítaná a beavatkozást, aláásná az Egyesült Államok és az elnök hitelét is, írja a CNN. Egy névtelen tisztviselő közben jelezte, hogy a Fehér Ház kész átdolgozni bizonyos részleteiben a kongresszusi határozattervezetet, de az továbbra sem mondhat ellen az Obama által eddig ígért feltételeknek (korlátozott akció, amerikai katona nem lép szíriai földre).

A Reuters arról számolt be, hogy az orosz parlamenti képviselők párbeszédet kezdeményeznek az amerikai szenátorokkal és képviselőkkel, és megpróbálják meggyőzni őket. Vlagyimir Putyin elnök is támogatta, hogy induljon küldöttség az amerikai kongresszusba.  Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pedig úgy vélte, hogy ha az Egyesült Államok katonai erőt vet be Szíria ellen, akkor lemondhatnak a Genf-2 békekonferenciáról, akár örökre.

Szíriai hekkerek támadták meg az amerikai haditengerészet toborzó honlapját éjszaka. A Bassár el-Aszad szíriai elnököt támogató internetes aktivisták arra szólították fel a haditengerészet katonáit, hogy szegüljenek ellen Obama parancsának, amennyiben megtámadná Szíriát.

A NATO is lépéseket akar

Megszólalt Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár is, szerinte a nemzetközi közösség nem nézheti tétlenül a Szíriában történteket. „Határozott véleményem, hogy a nemzetközi közösségnek lépnie kell, mert különben a világ minden diktátora úgy gondolhatja, hogy szabadon használhat vegyi fegyvereket" – hangsúlyozta Rasmussen. Arról még nem döntöttek, hogy miben merüljön ki a válaszlépés.

Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió utolsó elnöke pedig arról beszélt, hogy egy esetleges Szíria elleni amerikai katonai beavatkozás borzalmas következményekkel járhat, és arra szólította fel Obamát, hogy vegye figyelembe a nemzetközi közvéleményt.

A közel-keleti országok keresztény és muzulmán vallási vezetői közben egymás után jelzik csatlakozásukat a Ferenc pápa által szeptember 7-re meghirdetett nemzetközi böjt- és imanaphoz.

Rovatok