Index Vakbarát Hírportál

Irak lecsapott az iráni ellenzékre

2013. szeptember 2., hétfő 07:02

Meghalt legalább 47 ember vasárnap iráni ellenzékiek egy iraki táborában – közölte az ENSZ, és egyben követelte Bagdadtól, hogy vizsgálja ki a tragikus esetet. A Mudzsahedin-i-Halk nevű iráni ellenzéki szervezet szerint táborukat először aknavetővel, majd lőfegyverekkel támadta az iraki hadsereg.

Két meg nem nevezett iraki biztonsági forrás közölte: a hadsereg és a különleges erők valóban tüzet nyitottak a fővárostól északra lévő Asraf tábor több lakójára, mert megrohanták a tábor bejáratánál lévő őrposztot. A tábort az iraki hatóságok be akarják zárni. Legalább 19-en meghaltak, 52-en megsebesültek, 38 további embert pedig őrizetbe vettek – mondták a biztonsági források, és hozzátették, hogy szerintük a feldühödött lakosoknak nem volt fegyverük.

Az ENSZ közleményében szereplő áldozatszám azonban közelebb áll az 52-höz, ahhoz a számhoz, amelyet az iráni ellenzéki szervezet adott meg. A tábornak mintegy száz lakója volt.
Núri al-Máliki iraki miniszterelnök egyik tanácsadója azt mondta: alaptalanok azok a jelentések, amelyek arról szólnak, hogy a biztonsági erők a táborlakókat lőtték, mindenesetre a kormányfő vizsgálatot rendelt el az ügyben.

Elítélte az esetet Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, valamint az Egyesült Államok bagdadi nagykövetsége, és utóbbi szintén vizsgálatot követelt.

Rovatok