Index Vakbarát Hírportál

Súlyos buszbaleset Iránban

2013. szeptember 10., kedd 08:14

Súlyos buszbaleset történt Iránban, a helyi média hétfői híradásai szerint legalább 44-én meghaltak a szerencsétlenségben, és több mint harmincan megsérültek.

A baleset Teheránt és Kom városát összekötő országúton történt hétfő éjszaka. Az egyik busznak kilyukadt a kereke, a jármű áttért a szembejövő sávba, majd frontálisan ütközött egy másik busszal. Mindkét jármű kigyulladt. A sérülteket a Teherántól mintegy 130 kilométerre délre található Kom városának kórházába szállították. Ez az utóbbi évek legsúlyosabb buszbalesete a perzsa államban.

Az iráni a világ egyik legveszélyesebb úthálózata, az ország rendre a közlekedésbiztonsági rangsorok végén található. Az 1990-es években nagyjából évi 28 ezer halálos közlekedési baleset jutott az országban futó négymillió autóra. 

A halálos közlekedési balesetek magas száma a sofőrök tapasztalatlanságával és az autók, valamint az utak gyenge minőségével magyarázható. A helyzet az elmúlt két évben valamelyest javult: a 17 millió autóra körülbelül évi 20 ezer halálos baleset jutott. A gépjárművezetők körültekintőbb viselkedésének okai közé sorolható a közlekedési bírságok összegének jelentős emelése és az erős rendőri jelenlét az utakon.

Rovatok