Index Vakbarát Hírportál

Románia nem kér a magyar kampányból

2013. szeptember 14., szombat 18:40 | aznap frissítve

Bukarest nem nézné jó szemmel a magyar választási kampány begyűrűzését Romániába - jelentette ki Titus Corlatean román külügyminiszter szombaton, a Digi 24 hírtelevízióban. A Diplomata-útlevél című külpolitikai műsornak adott hosszabb interjúban Corlatean riporteri felvetésre válaszolva tért ki a román-magyar kapcsolatokra is.

"Az új magyar állampolgársági törvény alapján egy bizonyos számú magyar etnikumú román állampolgárnak magyar állampolgárságot adtak és így létezik egy kísértés a romániai szavazatgyűjtésre" - mondta a román diplomácia vezetője. Szerinte rendkívül hasznos lenne, ha Romániában "nem nyilvánulnának meg túl élesen" ezek a választási érdekek.

"Nem tudom, lesz-e foganatja ennek a visszafogottságra intő nyilvános felhívásnak, de nekem kötelességem megtenni - tette hozzá a román külügyminiszter.

Rámutatott: számára a romániai "társadalmi béke és harmónia" az elsődleges szempont, vagyis az, hogy a helyi közösségekben egyetértés legyen a románok és magyarok között. "A mindennapi élet gazdasági és szociális kihívásaira kell összpontosítanunk, amelyek mindenkit egyformán érintenek: ne próbáljanak politikai érdekektől vezérelve mindenféle mesterséges témákat bedobni" - figyelmeztette a magyar politikusokat a román külügyminiszter.

Arra a riporteri kérdésre, hogy tervez-e a közeljövőben a két külügyminisztérium találkozót, amelyen tisztázzák a román-magyar viszonyban felmerült nézetkülönbségeket, Corlatean azt mondta: folyamatos a kapcsolat a két tárca között.

"Az események kronológiáját betartva, látni kell, hogy ezt a nyári forróbb időszakot egyes budapesti, illetve romániai magyar politikusok román területen tett nyilatkozatai idézték elő. Ilyen nyilatkozatokat egyetlen demokratikus ország sem tűrne el, főleg a saját területén. Ezeket követték szükségszerű válaszok román részről" - állította Corlatean.

Hangsúlyozta: Bukarest abban érdekelt, hogy Budapesten "korrekt és becsületes" partnerre találjon, amikor a két ország európai stratégiai partnerségének előmozdításáról van szó.

Felidézte: megállapodtak a magyar külügyminiszterrel abban, hogy amikor gondok adódnak, akkor a két tárca közötti kommunikációs csatornákon keresztül tisztázzák a helyzetet, és lehetőleg nem a sajtón keresztül üzengetnek.

"Most inkább nem kommentálnám, hogy egyes diplomáciai lépések után miként adták ki néhány perc múlva a sajtónak is a hírt. Mindenesetre a magyar külügyminiszterrel folyamatosan kommunikálunk, nincs szükség speciális alkalmakra. Márciusban volt az utolsó hivatalos találkozó, amikor nagyon tartalmas párbeszédet folytattunk Martonyi Jánossal. Gyakorlatilag havonta találkozunk Brüsszelben, a külügyminiszteri értekezleteken, vagy más körülmények között, és telefonon is tartjuk a kapcsolatot" - mondta a Digi 24 hírtelevízióban Titus Corlatean román külügyminiszter.

Rovatok