Index Vakbarát Hírportál

Újabb lövöldözés a kenyai bevásárlóközpontban

2013. szeptember 24., kedd 06:59 | aznap frissítve

Lövéseket lehetett hallani kedd reggel Nairobiban abban a bevásárlóközpontban, ami a hatóságok hétfő esti bejelentése szerint már a rendőrség ellenőrzése alá került, írja szemtanúkra hivatkozva a Reuters. Források szerint az épületet átfésülő erők egy-két fegyverest találhattak, akik elbújtak az egyik emeleti helyiségben. Az AP szerint egy robbanást is lehetett hallani, a rendőrök pedig egy holttestet hoztak ki a plázából.

A szombat délután kezdődött túszdrámában legalább 62-en meghaltak és 175-en megsebesültek, a támadásért az al-Kaidához szorosan kötődő szomáliai al-Sabáb a felelős. Az al-Sabáb Twitterén azt írta, hogy még élnek azok a túszok, akiket elfogtak, és a biztonsági erők nem szabadították még ki őket. Azt nem tudni, hol tartják fogva őket.

Amina Mohamed kenyai külügyminiszter hétfő este megerősítette, hogy két-három amerikai és egy brit állampolgár is volt a támadók között. A szomáliai vagy arab származású amerikaiak 18-19 évesek lehettek, Minnesotából és egy másik helyről érkeztek az Egyesült Államokból.

A Fehér Ház korábban azt mondta, nem tud arról, hogy amerikaiak is részt vettek volna a nairobi terrortámadásban, de az FBI vizsgálatot indított az ügyben.

Mohamed a brit állampolgárról azt mondta, hogy egy nő, aki már többször is részt vett hasonló akciókban. Ez arra utalhat, hogy valóban köze lehetett a támadáshoz a Fehér Özvegyként elhíresült brit Samantha Lewthwaite-nak is. A Daily Mail szerint a brit titkosszolgálatok vizsgálják, hogy a kenyai biztonsági erők megölhették-e a Fehér Özvegyet is a támadásban. A lap forrásai szerint Lewthwaite volt az akció irányítója.

Rovatok