Index Vakbarát Hírportál

Véget ért a túszdráma, állítja a kenyai elnök

2013. szeptember 24., kedd 20:38 | aznap frissítve

Az iszlamista támadók legalább hatvanegy civilt megöltek, a biztonsági erők hat tagja az összecsapásokban vesztette életét, kétszáznegyvenen pedig megsebesültek. A pláza három emelete leomlott.

Véget ért a negyedik napja tartó nairobi túszdráma, a kenyai biztonsági erőknek sikerült legyőzniük a Westgate bevásárlóközpontot elfoglaló al-Shabaab terrorszervezet fegyvereseit - jelentette be Uhuru Kenyatta kenyai elnök kedd este a nemzethez intézett televíziós beszédében.

Az iszlamista támadók legalább hatvanegy civilt megöltek, a biztonsági erők hat tagja az összecsapásokban vesztette életét, kétszáznegyvenen pedig megsebesültek - közölte Kenyatta. A hadsereg öt terroristával végzett, tizenegyet a rendőrség letartóztatott.

"Megaláztuk és legyőztük támadóinkat, Kenya szembe került a gonosszal és győzedelmeskedett" - jelentette ki az elnök, aki szerdától három napos nemzeti gyászt rendelt el.

Nem vonják ki a kenyai haderőt Szomáliából

Az államfő hangsúlyozta: nem engednek a terroristák nyomásának, és annak ellenére sem vonják vissza csapataikat a szomszédos Szomáliából, hogy az al-Shabaab milícia szóvivője korábban újabb támadások végrehajtásával fenyegette meg Kenyát, amennyiben továbbra is részt vesz az Afrikai Unió Szomáliába vezényelt békefenntartó erejében.

Kenyatta sem cáfolni, sem megerősíteni nem tudta az arra vonatkozó titkosszolgálati információkat, hogy egy brit nő és három amerikai állampolgár is a támadók között lett volna. Elismerte azonban, hogy a művelet végéhez közeledve a bevásárlóközpont három emelete leomlott, számos embert maga alá temetve.

"A gyáva támadók társaikkal és patrónusaikkal egyetemben az igazságszolgáltatás színe elé fognak kerülni" - mondta az elnök, majd megköszönte a nemzetközi támogatást, és nemzeti egységre szólította fel a kenyai lakosságot.

Nem is ért véget?

Mindazonáltal a kenyai túszdrámával kapcsolatban továbbra is ellentmondásos információk érkeznek. A bevásárlóközpontot elfoglaló terrorszervezet nemrégiben bejelentette, hogy továbbra is kitartanak, ezzel szemben Kenyatta és a kenyai biztonsági erők is arról számoltak be, hogy már ellenőrzésük alá vonták az egész épületet.

A kenyai kormány is többször azt hangoztatta, hogy ellenőrzés alá vonták a bevásárlóközpontot, eközben azonban az épületből fegyverropogás zaja szűrődött ki, több robbanás is hallatszott, valamint füst gomolygott a komplexum felett.

A fegyveres erők egyik tagja délután először azt mondta, hogy "végeztünk", később azonban beismerte, hogy még mindig harcban állnak a terroristákkal. A meg nem nevezett katona elmondta, hogy a hadsereg tagjai robbanóanyagokat keresnek, valamint túlélők után kutatnak az épület bizonyos részeiben, például a moziban és a kaszinóban.

"A túszok nyugtalannak tűnnek ugyan, de még élnek" - írta a terrorcsoport néhány órával ezelőtt a Twitter közösségi oldalra feltett üzenetében. A támadók kitartanak, s állítólag sok holttest hever a plázában. Az üzenet nem sokkal azután jelent meg, hogy a kenyai kormány azt bizonygatta, sikereket ért el a negyedik napja tartó túszdráma felszámolásában.

Akár 120 halott is lehet

A legújabb információk szerint összesen hatvanhét embert lőttek agyon a fegyveresek, azonban a városi halottasház egyik tisztségviselője bizonyosnak nevezte, hogy "ennél több áldozattal kell számolni", mivel nem tudni, hány holttest hever az épületben. Egy neve elhallgatását kérő kormánytisztviselő azt közölte az AP hírügynökséggel, hogy ők további hatvan halottra készülnek.

Rovatok