Index Vakbarát Hírportál

137 túsz halhatott meg Nairobiban

2013. szeptember 25., szerda 12:22

Százharminchét túsz halt meg Nairobiban, a Westgate bevásárlóközpont elleni támadásban – állította szerdán Twitter-üzenetében az al-Sabáb.

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal szövetséges szomáliai terrorszervezet azt írta, hogy a fegyvereseik, a mudzsahidok által elfogott emberek haláláért nem őket, hanem Uhuru Kenyatta kenyai elnököt és kormányát kell felelősségre vonni.

Az al-Sabáb egyben azzal vádolta meg a kenyai kormányerőket, hogy harci gázzal vetettek véget az ostromnak, és ők idézték elő az épület összeomlását, ezzel a romok alá temették a bizonyítékokat és a túszokat.

Azonnal cáfolta

Manoah Esipisu kenyai kormányszóvivő azonnal cáfolta az állítást, hozzátéve, hogy nem használtak harci gázt. Mint mondta, azt követően omlott le a bevásárlóközpont három szintje, hogy a támadók tüzet gyújtottak, és az meggyengítette az épület szerkezetét.

A négy napig tartó túszdráma befejeződéséről kedd este számolt be Uhuru Kenyatta kenyai elnök a nemzethez intézett televíziós beszédében. A nem végleges hivatalos adatok szerint a támadásban legalább 61 civil meghalt, életét vesztette a kenyai biztonsági erők hat tagja és öt szélsőséges fegyveres. Közel ugyanannyi embert eltűntnek nyilvánítottak, és 175 a sebesültek száma. Az országban szerdától háromnapos gyászt rendeltek el.

A kenyai turisztikai miniszter szerint Kenya a történtek ellenére biztonságos turistacélpont. Phyllis Kandie elmondta: a turisztikai létesítmények a megszokott módon működnek, és a kormány megerősítette ezek és más központi helyek őrzését.

A Kenyába érkező turisták számát visszavetette az amerikai követség elleni terrortámadás 2008-ban, de ezt követően 2011-ig 50 százalékkal – 1,8 millióra – nőtt a beutazó turisták éves száma. A turizmus az ország fő iparága, a legnagyobb vonzereje a szafaritúráknak és az óceánparti üdülőhelyeknek van.

Halasztás nem lesz

Közben a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) kedden elutasította a kenyai elnök perhalasztási kérelmét.

Uhuru Kenyatta azt akarta elérni, hogy a november 12-én kezdődő bírósági eljárás kezdetét halasszák el a jövő év januárjára. A hágai székhelyű törvényszék azonban alaptalannak minősítette Kenyatta kérését, mert szerinte a kenyai elnöknek volt elegendő ideje felkészülni a perre.

A bírósági eljárásnak eredetileg július 9-én kellett volna megkezdődnie, de november 12-re halasztották. Az ICC emberiesség elleni bűntényekkel vádolja Kenyattát a 2007-es választások utáni erőszakhullámmal összefüggésben. A voksolás után Kenya a polgárháború szélére sodródott, az állítólagos tömeges választási csalások miatt kitört erőszakban több mint 1100-an haltak meg, és több mint 600 ezren kényszerültek elhagyni otthonukat.

Hasonló vádak alapján szeptember 10-én kezdődött meg William Ruto kenyai alelnök és a kenyai rádió-televízió vezetőjének pere. Hétfőn az ICC a nairobi merényletre és túszdrámára tekintettel egy héttel elhalasztotta a Ruto elleni büntető eljárás folytatását, és a politikust erre az időre hazaengedte.

Rovatok