Index Vakbarát Hírportál

Náci lágerőr ellen emeltek vádat

2013. szeptember 26., csütörtök 16:56

Csütörtökön vádat emeltek egy auschwitzi lágerőr ellen, aki a vád szerint bűnsegéd volt több mint tízezer fogoly meggyilkolásában. Hans Lipschis 93 éves és litván származású, 1941-től 1943-ig dolgozott a táborban. A háború végétől 1983-ig az Egyesült Államokban élt, ahonnan azért kellett eljönnie, mert leleplezték. Azóta Németországban lakott.

Lipschis szolgálati ideje alatt 12 fogolytranszport érkezett Auschwitzba. A vasútállomáson munkaképesség alapján rögtön két csoportra osztották őket, és aki nem volt alkalmas kényszermunkára, rögtön a gázkamrákba hajtották.

Németországban egy 1969-es irányelv miatt évtizedekig nem üldözték az egykori lágerőröket, mert a felelősségre vonáshoz bizonyítani kellett a részvételt legalább egy konkrét gyilkosságban. 2011-ben viszont egy müncheni bíróság 5 év börtönre ítélt egy őrt, megváltoztatva az addigi gyakorlatot. A náci diktatúra idején elkövetett bűncselekmények feltárásával megbízott hatóság ekkor döntött úgy, hogy valamennyi ismert őr ellen vizsgálatot kezdenek. Lipschisről akkor már 30 éve tudtak.

Miután a Simon Wiesenthal Központ felvette Hans Lipschist a legkeresettebb háborús bűnösök listájára, már nemcsak a német hatóságok nyomoztak utána, hanem a sajtó is. Végül a Welt am Sonntag riporterei találták meg áprilisban. Akkor azt mondta az újságíróknak, hogy szakácsként dolgozott a haláltáborban, és csak hallomásból tudott a gázkamrákról és krematóriumról. Májusban tartóztatták le.

Az auschwitz-birkenaui haláltábor volt a legnagyobb náci megsemmisítő tábor. A megszállt Lengyelországban felépített lágerben több mint egymillió embert öltek meg.

Rovatok