Index Vakbarát Hírportál

Gyilkossággal gyanúsítják a görög szélsőjobboldalt

2013. szeptember 28., szombat 12:53 | aznap frissítve

Szombat hajnalban őrizetbe vették az Arany Hajnal nevű görög szélsőjobboldali párt vezetőjét, mert a rendőrség szerint közük lehetett egy antifasiszta rapper meggyilkolásához. Egy párttag is részt vehetett Pavlosz Füszasz megölésében, amivel egy 45 éves szélsőjobboldali szimpatizánst gyanúsítanak. Letartóztatták az elnököt, a szóvivőt, két parlamenti képviselőt és további kilenc párttagot, ellenük az a vád, hogy bűnszervezetet pénzeltek. A hétvégén hallgatja meg őket a bíróság.

A szélsőjobboldaliak szerint semmi közük nem volt a gyilkossághoz, és azzal fenyegtőznek, ha nem szüntetik meg a nyomozást, visszahívják a 18 parlamenti képviselőjüket. Emiatt a megüresedett helyekre időközi választásokat kellene kiírni, amit valószínűleg az ellenzék nyerne meg. Ez a Reuters szerint nehéz helyzetbe hozná a kormányt. A görög kormányfő szombaton azt mondta, semmiképp nem lesz előre hozott választás, és azt ígérte, tisztességes tárgyalást kap az Arany Hajnal vezetője.

A gyilkosság előtt a szavazók 14 százaléka támogatta a szélsőjobbot, azóta már csak 6,7 százalék. A közvélemény annyira felháborodott, hogy a tüntetéseken szükség volt a rendőrökre is.

Görögországban csak akkor kell lemondaniuk a képviselőknek, ha jogerős bírósági ítélet születik ellenük. Viszont már készül az a törvénymódosítás, ami már akkor megvonná az Arany Hajnal állami támogatását, ha a rendőrségi vizsgálat megállapítja, hogy közük volt a gyilkossághoz.

Rovatok