Index Vakbarát Hírportál

Ejtették a Sarkozy elleni vádat

2013. október 7., hétfő 14:36

Elegendő bizonyíték hiányában ejtették a Nicolas Sarkozy elleni vádat, amelyet 2007-es elnökválasztási kampányának állítólagos illegális finanszírozása miatt emeltek. Az üggyel immár több hónapja foglalkozó két bordeaux-i bíró, Jean-Michel Gentil és Valérie Noel úgy döntött, lezárják a vizsgálatot, és nem állítják büntetőbíróság elé a volt francia államfőt, mert nincs elegendő bizonyíték a büntetőjogi felelősségre vonáshoz.

Sarkozy ellen márciusban azért indítottak vádemelési eljárást, mert azzal gyanúsították, hogy visszaélt Liliane Bettencourt-nak, Franciaország és Európa leggazdagabb asszonyának, a l'Oréal kozmetikai cégbirodalom örökösnőjének megrendült egészségi állapotával, és rábeszélte arra, hogy törvénytelen módon támogassa a 2007-es elnökválasztási kampányát. A 90 éves milliárdoson az igazságügyi orvosi vizsgálatok szerint 2006 szeptembere óta érzékelhetők a szellemi hanyatlás jelei. Szeptember 24-én a bordeaux-i fellebbviteli bíróság elutasította Sarkozy fellebbezési kérelmét, a vádemelési eljárást akkor teljes egészében érvényesnek ítélte.

A kilencvenes évek óta a pártfinanszírozást szigorúan szabályozzák Franciaországban: magánszemély egy pártnak évente maximum 7600 eurót, a választások előtt egy jelöltnek pedig 4600 eurót adományozhat.

Sarkozy elvesztette a 2012-es választásokat, ugyanakkor jelezte, hogy 2017-ben újra indulna a miniszterelnöki székért. Az elemzők szerint ez azonban nagyban függ a most folyó vizsgálatoktól, írja a BBC.

Rovatok