Index Vakbarát Hírportál

Már 194 lampedusai áldozatot találtak meg

2013. október 7., hétfő 11:33

A búvárok folyamatosan hozták a felszínre a holttesteket Lampedusánál, már 194 áldozatot találtak meg, írja a BBC. 200 embert még mindig nem találnak, 155-öt sikerült kimenteni, miután csütörtökön elsüllyedt egy Líbiából a kis olasz sziget felé tartó hajó. A fedélzeten akár ötszáznál is több szomáliai és eritreai menekült lehetett. „A Lampedusánál meghalt áldozatok ma már olasz állampolgárok" – mondta Enrico Letta miniszterelnök még pénteken az EUObserver szerint.

A túlélők egyelőre egy menekülttáborban zsúfolódnak, és egy hatályos törvény alapján ötezer eurós bírságot kellene fizetniük. Cecile Kyenge integrációs miniszter ugyanakkor jelezte, hogy megváltoztatják az érintett jogszabályt. Azt is megígérte, hogy a menekülttáborok befogadóképességét megháromszorozzák.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke bejelentette, hogy szerdán felkeresi Lampedusát, hogy a brüsszeli testület nevében lerója kegyeletét a múlt héten a tengerbe veszett több száz menekült tragédiájának a helyszínén. Kedden a Luxemburgban találkozó EU-s külügyminiszterek is tárgyalnak majd a menekültek kérdéséről.

Rovatok