Index Vakbarát Hírportál

500 afrikai bevándorló ért partot Szicíliában

2013. október 11., péntek 13:55

A lampedusai hajószerencsétlenség sem állította le az olasz partok felé tartó illegális bevándorló csoportokat, amelyek pénteken is folyamatosan érkeztek Észak-Afrikából.

Líbiából indult útnak az a két hajó, száz-száz fővel a fedélzetén, amelyek utasait egy máltai kereskedelmi hajó vette fel és vitte a szícíliai Trapani kikötőjébe. Az illegális bevándorlók még líbiai vizeken kértek segítséget mobilon.

Illegális bevándorlókkal teli hajóknak segített egy olasz kereskedelmi hajó és az olasz haditengerészet is. Összesen több mint ötszázan érkeztek Szicíliába a péntek reggeli órákban.

Az október 3-ai lampedusai hajószerencsétlenség óta ezek voltak az olasz partokra érkező első illegális bevándorlócsoportok. A tragédia miatt az emberkereskedők néhány napra leálltak, most újraindították az áradatot - kommentálták a fejleményt a szicíliai hatóságok.

Lampedusánál a nyílt tengeren újabb áldozatot találtak, így 312-re emelkedett a halottak száma. Az elsüllyedt hajóból az összes holttestet  kiemelték, a hajóroncsot lezárták és megpróbálják felszínre hozni a baleset kivizsgálására.

A szicíliai Agrigento ügyészsége vádat emelt a lampedusai csoportot szállító hajó kapitánya, a már előzetes letartóztatásban levő 35 éves, tunéziai Khaled Ben Salem ellen emberkereskedelem és többrendbeli emberölés címén.

Az olasz szakszervezetek és diákegyesületek pénteken a szicíliai városok utcáin demonstrációt tartottak "Nincsen több idő!" - jelszóval azonnali megoldásokat követelve a római kormánytól és az Európai Uniótól a menekültek befogadására.

Rovatok