Index Vakbarát Hírportál

Megint törtek a kirakatok Rióban

2013. október 16., szerda 09:04

Zavargásokba torkollt egy békés tüntetés Brazíliában, írja a BBC. Ötezer ember vonult Rio De Janeiróban a pedagógusnapon. Több fizetést és jobb munkakörülményeket követeltek a tanároknak, amikor néhány maszkos alak rongálni kezdett. Kukákat, telefonfülkéket és egy rendőrautót is felgyújtottak. Több üzlet kirakatát is betörték, az útjelző táblákat is leszedték, aztán pajzsként használták azokat.

A rendőrség könnygázzal és paprikaspray-jel válaszolt. A múlt héten megrongált képviselőházat most kordonokkal védték. A korábbi összecsapásokban is kirakatokat törtek, sok bank és üzlet mostanra bedeszkázta üvegeit.

Ezzel egy időben vandálok Sao Paulóban is törni-zúzni kezdtek, hét bank épületét megrongálták, négy rendőr megsérült. Más vidéki városokban, például a délkeleti Belo Horizonte-ban és az északkeleti Salvadorban kisebb csoportok békésen tüntettek.

Brazíliában a tanárok két hónapja sztrájkolnak eredménytelenül, és többek szerint a kormány ezt meg akarja bosszulni. Kedden a legfelsőbb bíróság törvényellenesnek ítélte a kormány intézkedéseit, és kimondta a tanárok jogát a sztrájkra.

Rovatok