Index Vakbarát Hírportál

Lecsukják a túszmentés alatt fosztogató katonákat

2013. október 29., kedd 13:07 | aznap frissítve

Elbocsátottak és börtönbüntetésre ítéltek két kenyai katonát, akik előző hónapban fosztogattak a nairobi bevásárlóközpontban, miközben az as-Sabáb iszlamista szervezet fegyveresei embereket mészároltak le az épületben, írja a BBC. Egy harmadik katona ellen még tart a vizsgálat.

A hadsereg szóvivője korábban azt állította, hogy a katonák csak vizet vettek magukhoz a négynapos ostrom alatt. A biztonsági kamerák felvételein azonban látszik, hogy a támadás helyszínére vezényelt biztonsági erők néhány tagja jól megrakott nejlonzsákokkal távozik az egyik üzletből. A katonák pénzt és alkoholt loptak egy boltból.

Katonák fosztogattak Kenyában

Az as-Sabáb akciójában 67-en haltak meg. A kenyai hadsereg azt is megállapította, hogy csak négy támadó volt, őket mind megölték. Korábban azt feltételezték, hogy 10-15 fegyveres is lehetett. A támadás alatt az egyikük Norvégiába telefonált.

Pilóta nélküli amerikai repülőgépről indított rakéta megölte az as-Sabáb milícia egy magas rangú tisztségviselőjét, jelentette be a szomáliai belügyminiszter. Az állítólagos áldozat Ibrahim Ali Adbi – álnevén Anta-Anta – az öngyilkos merényletek egyik fő szervezője volt.

Rovatok