Index Vakbarát Hírportál

Két embert lőttek le a görög neonácik pártirodája előtt

2013. november 1., péntek 20:14 | aznap frissítve

Két embert lőttek le az Arany Hajnal görög neonáci párt irodája előtt Athén elővárosában, jelentette a görög közszolgálati rádió. A támadó motorral érkezett, és onnan lőtt rá az áldozatokra egy AK-47-essel (Kalasnyikov).

A húszas éveikben járó halálos áldozatok a párt egy képviselőjének rádiónyilatkozata szerint az Arany Hajnal tagjai voltak. A lövések egy harmadik embert is súlyosan megsebesítettek. 

A szélsőjobboldali párt hét képviselője ellen szeptemberben nyomozás indult bűnszervezet létrehozásának gyanújával. A büntetőügy tanúi arról számoltak be, hogy a képviselők részt vettek a párt tagjainak katonai jellegű kiképzésében, amelyen bevándorlók és baloldali aktivisták elleni támadásokra készítették fel, illetve fegyverekhez juttatták őket.

Az Arany Hajnal alkotmányellenes összeesküvésnek tartja az ellene folyó eljárást, és azt hangoztatja, hogy a szervezet politikai üldözés áldozata.

A nyomozás azután indult, hogy a párt egyik tagja szeptember 18-án meggyilkolta Pavlosz Füszasz antifasiszta rappert. Az ügyben az Arany Hajnal három vezetőjét, köztük Nikosz Mihaloliakosz pártelnököt előzetes letartóztatásba helyezték.

Az Arany Hajnal több más tagja ellen folyik nyomozás bevándorlók, kisebbségek tagjai és politikai ellenfeleik ellen elkövetett támadások miatt.

Rovatok