Index Vakbarát Hírportál

A 3D kispolgári csökevény

2013. november 3., vasárnap 11:16

Bealkonyul a 3D-s filmeknek és az ellenőrizetlen videojátékoknak Kubában, miután a kommunista hatalom harcot hirdetett az illegális kispolgári szórakozás ellen a szigetországban.

Azokat a kis magánmozikat és számítógépes játéktermeket záratták be állami határozattal, amelyeket engedély nélkül, jellemzően családi éttermek hátsó helyiségeiben rendeztek be az elmúlt években. Az újabb amerikai filmeket elsősorban ilyen helyeken lehetett megtekinteni.

Amíg a nagy, lerobbant állapotban lévő állami mozikban vetített, jóváhagyott filmekre nem sokan voltak kíváncsiak, a feketegazdaságban is aktív vállalkozók időnként komoly beruházásokkal modern mozitechnikát vásároltak.

„Sok embernek nem fog tetszeni ez a tiltás. A 3D mozi új- és népszerű volt” - nyilatkozta a BBC-nek az egyik megszólaltatott helyi fiatal. Mások amiatt panaszkodnak, hogy ezentúl az utcán kívül sehol nem fogják tudni eltölteni a szabadidejüket a fiatalok.

A kubai kulturális minisztérium már korábban is kárhoztatta a „kubai forradalom értékeit nem tisztelő” amerikai filmeket banalitásuk és frivolitásuk miatt, a teljes tiltás mégis sokakat váratlanul ért. A Raul Castro 2008 óta tartó elnöksége óta tartó óvatos liberalizálás és a magánszektor lehetőségeinek bővítése miatt inkább a szabályozásban bíztak.

Rovatok