Index Vakbarát Hírportál

Szerencsejáték-betegek a csehek

2013. november 7., csütörtök 21:14

42 ezer szerencsejáték-függő lehet Csehországban, 168 ezer embernél pedig fennáll ennek a veszélye – derült ki a cseh drogellenes központ tanulmányából.

„Az Európai Unión belül Csehországban van a legtöbb nyerőautomata. Világviszonylatban is az elsők között vagyunk. Ennek számos egészségügyi és szociális következménye van, amelyek súlyos terhet jelentenek a társadalom, a családok és az egyének számára is” – jelentette ki Jindrich Voboril.

„A megkérdezett 10 állampolgárból élete során hat már játszott valamilyen szerencsejátékot, tavaly például a felnőttek 14 százaléka”. A felmérést egy 15-64 év közötti lakossági mintán, több mint kétezer fő bevonásával végezték.

A különféle szerencsejátékokon tavaly összesen 135,5 milliárd koronát (1490 milliárd forint) költöttek el a játékosok. Csehországban ma több mint 70 ezer nyerőautomata van üzemben. A szakember szerint Németországban harmad-, Ausztriában pedig tizedannyi az automaták száma.

Prágában például jelenleg 650, játékautomatákat és hasonló játékokat működtető kereskedelmi egység, illetve kaszinó van. A tervek szerint a vendéglőkből teljes mértékben kitiltanák a nyerőautomatákat, és betiltanák a reklámozásukat is. A nyerőautomaták más városokban is problémát jelentenek, sok helyen azonban éppen azért nem merik korlátozni a számukat, mert a település nagy bevételektől esne el.

Rovatok