Index Vakbarát Hírportál

Kamu nonprofittal lobbizik a magyar kormány Amerikában

2013. november 8., péntek 19:22

A magyar kormány egy álnonprofit mögé bújva lobbizik Amerikában – írja a politics.hu. A Hungary Initiatives Foundation azt közli a honlapján, hogy egy

Ehhez képest az igazgatójuk Fellegi Tamás, korábbi fejlesztési miniszter és magyar IMF-tárgyaló. Ráadásul több mint 15 millió dollárt (3,33 milliárd forint) konkrétan a magyar kormánytól kaptak az induláshoz, és Fellegi személyesen is kapott fizetést Budapestről, 2013-ban legalább 18 millió forintot. Az alapítványnál több mint évi 34 millió forint a fizetése.

Az igazgatótanács tagja April Foley volt budapesti amerikai nagykövet és Tom Lantos lánya is.

Ráadásul úgy vezet Fellegi egy állítólag politikától és kormányoktól független intézetet, hogy közben ő vezeti a magyar kormány hivatalos lobbiszervezetét is. Az EuroAtlantic Solutionnek hivatalosan is azért fizet a magyar kormány, hogy kapcsolatot építsen köztük és „az amerikai kongresszus, a végrehajtó hatalom, a közéleti kutatóintézetek, a befektetők, a zsidó és a magyar közösség között".

Az EuroAtlanticot is csak nemrég jelentették be hivatalos lobbiszervezetként, pedig Fellegi már 2012 óta a magyar kormánynak dolgozik Washingtonban. Februárban a magyarországi antiszemitizmusról hallgatta meg őt a kongresszus, és tavasszal a republikánus Chris Christie irodájából is rögtön neki szóltak, miután a képviselő nyilatkozatban állt ki a magyar kormány oldalán.

Amerikában a külföldi kormányokat törvény kötelezi rá, hogy bejelentsék a lobbiszervezeteiket, amiket aztán szigorúan átvilágítanak. Nemrég viszont kiderült, hogy kibúvó csúszott a jogszabályba, amit egyre több kormány kihasznál. A Buzzfeed elsősorban Azerbajdzsánt, Üzbegisztán és Ukrajnát említi a bejegyzetlenül lobbizó kormányok között.

Rovatok