Index Vakbarát Hírportál

Jövő héten alakulhat meg a cseh kormány

2013. november 13., szerda 20:00

Milos Zeman cseh köztársasági elnök szerdán tájékoztatta Bohuslav Sobotkát, az októberi választáson győztes Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) elnökét, hogy jövő hétre tervezett találkozójukon kormányalakítási tárgyalásokkal bízza meg.

Ezt maga Sobotka közölte azt követően, hogy szerda délután a cseh államfői rezidencián másfél órás megbeszélést folytatott Zemannal. „Ha a kormányalakítási tárgyalások várakozásainknak megfelelően alakulnak, jó esély van arra, hogy a Cseh Köztársaságnak az év vége előtt új kormánya legyen″ - mondta Sobotka.

Az államfő és a választáson győztes szociáldemokrata párt elnöke az október végi választások után most találkozott először. A késés oka, hogy a CSSD egyik, államfőhöz hű szárnya megpróbálta eltávolítani Sobotkát a párt éléről. A párt belső válsága Sobotka győzelmével ért véget, vasárnap megerősítették elnöki mandátumát.

Sobotka elmondta: az államfőt tájékoztatta a szociáldemokrata párt kormányzati prioritásairól. A szociáldemokraták eltörölnék az egészségügyi illetékeket, a nyugdíjrendszer magánpillérét, bevezetnék a vagyonbevallást, a progresszív adózást és a regisztrációs pénztárgépeket, átláthatóbbá tennék az állam működését, a közmegrendeléseket, valamint felülvizsgálnák az egyházi kárpótlási törvényt.

„A CSSD az IGEN (ANO) mozgalommal és a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárttal (KDU-CSL) szeretne stabil kormányt alakítani, amelynek 111 képviselője lenne a 200 tagú parlamenti alsóházban″ – mondta Sobotka.

A kereszténydemokraták határozottan ellenzik az egyházi kárpótlás felülvizsgálatát, amelyet a CSSD és az IGEN is támogat, ez akár a koalíciós tárgyalások kudarcához is vezethet. A prágai sajtó szerint ebben az esetben a CSSD és az IGEN a Tomio Okamura vállalkozó vezette Virradat (Úsvit) mozgalommal tárgyalna a koalícióról. A Virradatnak szintén 14 képviselője van az alsóházban.

Rovatok