Index Vakbarát Hírportál

Már Koszovóig érhet az al-Kaida

2013. november 13., szerda 12:51

Az al-Kaida terrorszervezethez köthető, merényletekre készülő csoportot tartóztattak le Koszovóban, írta a Vecernje Novosti című szerbiai napilap. Az újság Koszovó az al-Kaida új fészke című cikkében beszámolt arról, hogy a koszovói rendőrség hat albán férfit vett őrizetbe, akiket azzal gyanúsítanak, hogy az al-Kaida koszovói sejtjének tagjai és terrortámadásokat készítettek elő Koszovó-szerte.

Az első támadásokat a főváros, Pristina melletti Grmijában, valamint Gnjilanéban tervezték. A cél feltehetően az volt, hogy a közeli mesterséges tavak gátjainak felrobbantásával elárasszanak több települést.

A szerb lap információi szerint az egyik gyanúsítottat, Genc Seljimit hónapok óta megfigyelték a külföldi hírszerző ügynökségek. Seljimi a szíriai háborúban is harcolt, és azt vallotta, hogy al-Kaida balkáni csoportjához tartozik, illetve hogy a szervezet hamarosan ebbe a térségbe is megérkezik. Seljimivel együtt több száz más koszovói albán is harcolt Szíriában.

A férfi a gyanú szerint az al-Kaida koszovói sejtjének más tagjaival együtt vallási indíttatású támadásokat tervezett Koszovóban. A rendőrség a letartóztatáskor nagyobb mennyiségű robbanószert talált, amelyet pokolgépekben felhasználva mobiltelefonokon keresztül lehetett volna aktiválni. Emellett lefoglaltak egy távcsöves puskát, egy félautomata puskát, két pisztolyt, 1200 lőszert, három autót és 1100 eurót.

A hat férfit még előző héten tartóztatták le, de a róluk szóló információk viszont csak kedden szivárogtak ki, miután az önmagát Koszovói Dzsihádnak nevező eddig ismeretlen terroristacsoport megfenyegette a koszovói rendőrség tagjait

Rovatok