Index Vakbarát Hírportál

Átvertek magyarokat Ausztráliában

2013. november 14., csütörtök 17:21

Az ausztrál sajtóban húsz magyar munkás átverése és kizsákmányolása a téma. A férfiak egy szakértői vízummal, hivatalosan gépésztechnikusi munkára érkeztek, most azonban állványoznak, targoncáznak egy külvárosi raktárépítésen. A férfiaknak Magyarországon még 30 dolláros órabért ígértek, de a valóságban csak ennek a felét, 15 ausztrál dollárt kapnák, írja a The Age című ausztrál lap.

A szombaton nyilvánosságra került ügyben érintett munkások az Asstom, egy osztrák cég révén jutottak ki Sydneybe. Valójában egyikük sem rendelkezett a vízumban megjelölt végzettséggel, és nem is volt hasonló munkatapasztalatuk.

Amikor panaszkodtak a rossz körülmények és a nem teljesült ígéretek miatt, a cégnél állítólag annyit mondtak nekik, hogy vissza lehet menni Magyarországra. Az ausztál lapok információi szerint hárman valóban hazatértek, a többiek azonban továbbra is kint dolgoznak. Német munkavezetőjükkel állítólag alig tudnak szót érteni, csak egyvalaki töri közülük a német nyelvet, többnyire angolul sem beszélnek.

A magyar munkásokat most egy ausztrál szakszervezet képviseli, szerintük az eset az elvileg a külföldi szakemberek munkavállalását megkönnyítő vízummal összefüggő visszaélések hosszú sorába illeszkedik. Scott Morrison, az ausztrál bevándorlási miniszter azt mondta, a kormány is vizsgálja az ügyet.

Rovatok