Index Vakbarát Hírportál

Ingyenhorogkereszt-napot tartottak Dániában

2013. november 14., csütörtök 23:55

120 tetoválószalon csatlakozott Dániában a Tanuld meg szeretni a horogkeresztet mozgalomhoz, aminek a célja az volt, hogy visszadja a nácik által megbecstelenített ősi jelkép régi becsületét. A horogkereszt vagy szvasztika az ősi Indiában és Kínában a halhatatlanség, illetve a jó szerencse jelképe volt, egészen addig, míg az 1920-as években a német náci párt át nem vette, és az árja faj jelképeként a maga szimbólumává nem tette. Hitler hatalomra jutása után a náci zászlókra is felkerült a jelkép, és a második világháborúban az egész nyugati világ számára egybeforrt a jelentése a nácizmussal. Neonáci mozgalmak ma is használják, Európa több országában önkényuralmi jelképnek minősül és titlott a használata.

A dán tetoválószalonok akciója azt hivatott szolgálni, hogy az emberek megismerkedjenek a szimbólum eredeti jelentésével, és büszkén viseljék azt a testükön, úgy ahogy Indiában vagy Vietnamban, ahol nem tapad hozzá a náci eszme. A horogkereszt rehabilitációja a szervezők szerint egyben azt is jelentené, hogy a világ végképp legyőzte a nácizmust azzal, hogy visszaadja a jelkép eredeti jelentését.

Az akció óriási sikert aratott, a New York Post által megszólaltatott szalon vezetője azt mondta, hosszú sorok kígyóztak az üzlet előtt az ingyen tetoválásért, ami egyébként 180 dollárba (40 ezer forint) került volna. Zsidó szervezetek tiltakozásukat fejezték ki az akció miatt, annak ellenére, hogy mindenkinek, aki kérte az ingyen tetoválást, előtte írásos nyilatkozatot kellett tennie arról, hogy nem náci.

Rovatok