Index Vakbarát Hírportál

Kétévesen napi negyven szálat szívott

2013. november 18., hétfő 14:29

Ardi Rizal kétévesen azzal sokkolta a világot, hogy naponta negyven szál cigerattát szívott el. A kisfiút egy szegény szumátrai városban fedezték fel, amikor háromkerekű biciklijén járta az utcákat, és sorra szívta a cigiket. Mostanra a nikotinról sikerült leszoknia, de sok dohányos sorstársához hasonlóan cserébe rákattant az egészségtelen és zsíros ételekre, írja a Daily Mail.

A kis Ardi korábban óriási hisztit csapott, sőt még hányni is képes volt, ha nem kapta meg az adagját. Története óriási felháborodást keltett, még a jakartai kormány is közbelépett, végül szakemberek és egy speciális játékterápia segítségével sikerült leszoknia a dohányzásról.

A terápia során a pszichiáterek elmagyarázták Ardi anyjának, hogy a dohányzás mennyire káros, és arra is megtanították, hogyan kösse le a kisfiát, mert úgy tűnt, ha foglalkoznak vele, Ardi nem kívánja annyira a cigit. „Még most is sokan akarnak cigit adni Ardinak, de ő visszautasítja. Azt mondja, nagyon szereti a pszichológusát, és tudja, hogy ő szomorú lenne, ha megint dohányozna” – mondta a kisfiú 28 éves anyja.

A leszokás közben azonban egyéb problémák léptek fel Ardinál: először játékokat követelt, aztán rettentően megnőtt az étvágya, és ismét hisztirohamai lettek, ha nem kapta meg, amit kért. „Beverte a fejét a falba, ha nem kapta meg, amit akart. Eleinte cigarettát is a sírás miatt adtam neki. Most azt már nem kap, de nagyon sokat eszik. Annyi ember él ebben a házban, hogy nehéz megakadályozni, hogy ételt kapjon” – mesélte Ardi apja.

A kisfiú jelenleg kétszer annyi kiló, mint amennyinek egy négyéves gyereknek lennie kellene. Kedvence a sűrített tej, abból naponta három dobozzal is megiszik, és mivel a dohányzás miatt a szervezete nehezebben bontja le a glükózt, egyre nagyobb és nagyobb lesz. Most szülei szigorú diétára fogták, de az étrendet nagyon nehéz úgy betartani, hogy testvérei és más rokonai sokszor megtörnek a hiszti hatására és édességeket adnak neki.

Rovatok