Index Vakbarát Hírportál

Aki veterán, ne menjen Észak-Koreába

2013. november 21., csütörtök 20:55

Egy hónapja észak-koreai fogságban van egy 85 éves amerikai. A férfi koreai háborús veterán, három évig szolgált az ötvenes évek elején a kettészakadt országban. Állítólag az elmúlt hatvan évben arról álmodott, hogy még egyszer eljut Észak-Koreába. Erre idén októberben lett lehetősége, amikor egy másik amerikaival együtt turistaként érkezett a dzsucseizmus országába.

Amikor október 26-án visszatértek volna Phenjanból az Egyesült Államokba, Merrill Newmant indulás előtt leszállították a repülőgépről.

Az amerikaiaknak a tíznaposra tervezett utazásuk során végig két helyi kísérőjük volt, ahogy ez az országba látogatott turistáknál egyébként is megszokott. A tartózkodásuk utolsó előtti napján jött az első rossz jel: két tisztviselő a háborúban egészségügyi szolgálatot ellátó nyugdíjast a háborús múltjáról faggatta. Egy nappal később minden magyarázat nélkül letartóztatták.

Az esetet az amerikai külügyminisztérium egyelőre nem erősítette meg, és Észak-Korea sem adott ki közleményt. A férfi családja és vele utazó barátja fatális félreértésről beszél. Észak-Koreában vele együtt hat amerikai állampolgárt tartanak fogva – írja a Guardian.

Rovatok