Index Vakbarát Hírportál

Ez egy szuper ítélet!

2013. november 23., szombat 13:07

Győzelemként értékelik a szlovák bulvárlapok az elsőfokú ítéletet Eva Rezešová ügyében. A Nový Čas bulvárlap megjegyezte, hogy sokakat meglepett a több mint egy éve várt ítélet. A lap újságírója szerint a tárgyalóteremben, az ítélethirdetés pillanatában hosszú pillanatokra lefagyott az elhunytak hozzátartozóinak arca. A csalódott hozzátartozókat megkérdezte a szlovák bulvárlap is. Ha egy átlagos emberről lett volna szó, teljesen másképp alakult volna minden. Így néz ki egy ítélet, ha van valakinek pénze szakértőkre, vélték a lap szerint a rokonok.

A bíróság pénteken csak az egyik vádpontban találta bűnösnek a szlovák milliomosnőt, aki négy ember halálát okozta tavaly augusztusban ittasan, száguldó BMW-jével. Az előzetesben már letöltött idő és a feltételes szabadlábra helyezés lehetősége miatt ténylegesen akár mához képest két év kilenc hónap múlva is hazamehet szlovákiai otthonába. Az ítélet nem jogerős, de a másodfokú ítéletet a XIII. kerületben, házi őrizetben várhatja ki Rezešová.

Meglepően sokan elégedettek

Szlovákiában a döntéssel, a közvélemény egy része nem kifogásolta a kirótt büntetés mértékét, sőt:

Egy kommentelő egyenesen példás ítéletről beszél. Szerinte a tény, hogy Rezešová továbbra is évekig fogságban maradhat, olyan lecke a szlovák igazságszolgáltatásnak, amit precedensként kéne tekinteni az elkövetkező szlovákiai ügyek esetében. Egy másik pozitív hangvételű kommentben azt írják, hogy a hat évet teljesen elfogadhatónak tartja, ráadásul kellemesen csalódott a magyar bíróságban, hogy nem billent el egyik irányban sem szélsőségesen. „Szerintem Szlovákiában sem kapott volna többet, sőt, inkább kevesebbet, úgyhogy ne nagyon szidjuk mi Magyarországot”.

Mások értetlenkednek

A népesebb és hangosabb tábor szerint azonban a pénz és az arrogancia győzedelmeskedett az igazságosság és az erkölcs felett. Ezek az emberek jóval magasabb büntetésre számítottak, „csalódtak Magyarországban", „de bíznak a magyarországi közvéleményben", amely szerintük kevesli a 6 évet. A kommentárok tartalma, érvei hasonlítanak a magyarországi kritikus tartalmakhoz.

Döbbenet és elégedetlenség! – számol be a magyarországi közvélemény hangulatáról a pénteki ítélet másnapján az egyik szlovák bulvárlap. A kommentelők nem kertelnek: szerintük a Rezeš család a szlovák adófizetők ellopott pénzén vásárolta meg a magyar igazságszolgáltatást. Egy Szlovákiában elterjedt konteo-elmélet szerint 4 500 000 eurójába került eddig a családnak a per, ezért adta el a Rezeš család az ótátrafüredi Grand Hotelt is.

Ami biztos: a Rezeš család közel sem áll már jól olyan jól anyagilag, mint a kilencvenes években. Az egykor a Hilton mintájára hotellánc megvalósításán gondolkodó Alexander Rezeš utódai ma már csak Kassán birtokolnak egy hotelt, miután 2013 januárjában eladták az ótátrafüredi Grand Hotelt is. Ez persze még a kommentelők véleményével szemben nem jelenti, hogy korrumpálták volna a budapesti bíróságot.

Anyja megkönnyebbült

Rezešová, a milliárdos lány négy embert megölt, csak házi fogságba került! Döntött a bíróság... – üvölti a Blesk, Csehország legnépszerűbb bulvárlapjának címlapja. „Ez az ítélet szuper!” – jelentette ki Rezešová édesanyja, aki láthatóan szintén meglepődött az ítélethirdetéskor, számol be a Blesk. Persze nehéz elképzelni, hogy azért örült, mert lánya börtönbe megy, teszi hozzá a budapesti tudósítás. Az anya azért volt láthatóan megkönnyebbült, mert lányát nem ítélték sokkal hosszabb időre.

Előzetesen lányát 13 év börtön fenyegette. A 13 éves plafon úgy jött ki, hogy közúti veszélyeztetésért legfeljebb 3 év szabadságvesztés járhat, több ember halálát okozó ittas járművezetésért pedig legfeljebb 10. Ha mindkét dologban bűnösnek találták volna, halmazatról lett volna szó, így adódhatott volna össze a 3 és a 10 év. Azzal, hogy a Gödöllői Járásbíróság a közúti veszélyeztetés vádpontja alól felmentette, már csak a másik bűncselekmény 5-től 10 évig terjedő büntetési tételének határai között mozoghatott a bíró a büntetés kiszabásánál. A cseh bulvárlap tudósítója megjegyezte, hogy a bíróság meglehetősen gyorsan és váratlanul hagyta helyben a házi őrizetre vonatkozó ügyvédi kérelmet.

Dextert követelik a csehek

Ellentétben a megosztottabb szlovák közvéleménnyel, amely egy része dicsérte a magyar bíróságot és elfogadta az ítélet mértékét, a cseh meglehetősen felháborodott. És az a legkevesebb, hogy az ítélethozatal után majd mindegyik hozzászóló a korrupt cseh bíróságra asszociált: „Örüljünk, hogy a magyarok ítélték el, nálunk a bíróság még bocsánatot is kérne". Több kommentelő a tévésorozatból ismert, a bűnözőket levadászó sorozatgyilkos, Dexter törvényszéki szakértői alkalmazását követelte: „Most jött el az idő: színpadra Dextert!"

Az általános hangulatot ezek a kommentek jellemzik:

Magyar-magyar összeesküvés?

Magyar-magyar összeesküvéssel, és a hagyományosnak mondott, szlovák-magyar politikai ellentétekkel próbálnak a csehek magyarázatot találni a szerintük enyhe ítéletre. Néha egymással teljesen szembenálló következtetéseket sikerül levonniuk. „A magyarok nem bírják a szlovákokat, de a saját magyarjaikkal a trianoni határokon túl, mindig kesztyűs kézzel bánnak. És az öreg Rezeš magyar volt, úgy beszélt az szlovákul, hogy hasogatta a fülem”. Vagy: „Ugye nem kétséges, hogy a magyarok mennyire szeretik a szlovákokat. Rezešéknek valahogy sikerült bebizonyítani, hogy lányuk szintén magyar. Csak ezzel tudom magyarázni ezt az alaposan megvesztegetett bírósági döntést.”

Mások a szlovák-magyar ellenségeskedéssel magyarázták, hogy egyáltalán elítélték néhány évre Rezešovát, hiszen szerintük Csehországban vagy Szlovákiában felmentették volna. Volt, aki az ítéletben egyenesen Svejk legendás káromkodását látja megcáfolva. „Nem minden magyar tehet arról, hogy magyar – szól az eredeti változat. Mostantól ez helyesen: igenis minden magyar tehet arról, hogy magyar”. „És még mondja valaki, hogy a magyarok nem szeretik a szlovákokat, különösen a gazdagabbakat!”, nevet az ítéleten valaki, mások pedig azon gúnyolódnak, hogyan őrzi majd tíz állami honvéd a szlovák kislányt, miközben majd egyesével csábítja el őket.

Rovatok