Index Vakbarát Hírportál

Videó a rigai tetőomlásról

2013. november 24., vasárnap 18:44

A csütörtökön leomlott tetőszakasz elbontásán dolgoztak a munkások Rigában, amikor szombat este a bevásárlóközpont épen maradt födémének egy újabb szakasza roskadt össze. Az esetről videó is készült.

Raw: More of Roof Collapses at Latvian Market

A lett főváros egyik bevásárlóközpontjában csütörtökön 500 négyzetméteres felületen omlott le a tető. Egy szemtanú, aki a tragédia idején vásárolt az áruházban, elmondta: az első, kisebb beomlás után figyelmeztették a vásárlókat, hogy hagyják el az épületet, és így tett a személyzet nagy része is. „Eközben egy sziréna is megszólalt” – számolt be a Delfi.lv-nek az olvasó. Egy másik hozzátette: sokan nem hallgattak a kérésre, és tovább folytatták a vásárlást.

A legfrissebb jelentések szerint az összeomló épületrész 54 embert ölt meg, további hét, feltehetően a plázában tartózkodó embert pedig még mindig eltűntként tartanak nyílván.

A videón látható omlásban nem sérült meg senki, de a munkálatokat átmenetileg felfüggesztették. Az épület instabil szerkezete miatt vasárnap nehézgéppel folytatták a törmelékek eltávolítását. Teljesen lebontják az épületet.

Továbbra sem tudni pontosan, mi okozhatta a tragédiát, Rihards Kozlovskis belügyminiszter szerint vannak arra utaló jelek, hogy a kivitelezők nem tartották be az építési előírásokat. Az országos rendőrkapitány szerint három lehetséges oka lehetett a balesetnek: vagy eleve rosszul tervezték meg az amúgy építészeti díjjal is kitüntetett épületet, vagy a kivitelezés közben vétettel hibát az építők, de az is lehet, hogy a tető a közelben folyó munkálatok miatt roskadt össze. 

Rovatok