Index Vakbarát Hírportál

Magukat fertőzik HIV-vel a görögök

2013. november 26., kedd 11:43

Egyre több görög fertőzi meg magát HIV vírussal azért, hogy hozzájusson a fertőzötteknek járó havi 700 eurós állami segélyhez vagy hamarabb bekerüljön a drogelvonó programokba, írja a Fox News az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyik, közelmúltban megjelent  jelentésére hivatkozva.

A WHO jelentéséből az is kiderül, hogy a válság kitörése óta Görögországban jelentősen, csaknem 40 százalékkal megnőtt az öngyilkosságok száma, és rohamosan terjed a prostitúció is. Ez utóbbi folyamat szintén hozzájárul ahhoz, hogy egyre több a HIV-fertőzött Görögországban, ahol a válság miatt egyre kevesebb pénz jut a prevenciós programokra és az utcai segítők munkájának támogatására, így például kevesebb óvszert és tűt osztanak a rászorulóknak.

A prostitúció és a droghasználat súlyosbodásán kívül az is nagyon valószínű, hogy sokan szándékosan fertőződnek meg a gyógyíthatatlan betegséggel, mert így kéthavonta 1400 eurót kaphatnak az államtól. A másik motiváció az önfertőzésre, hogy a HIV-betegek hamarabb bekerülhetnek a drogelvonó központokba, ahová sokszor 3-4 éves várakozási idő van. A HIV-fertőzések megszaporodása azonban főleg a védekezés nélküli szexnek és nem az önfertőzésnek köszönhető – írják egy tanulmányban a görög University of Mental Health Research Institute kutatói.

Súlyosbítja a problémát, hogy a válság miatt a görög egészségügyi rendszerben is jelentős megszorítások voltak, 40 százalékkal vágták vissza a kórházak költségvetését. Becslések szerint összesen 26 ezer egészségügyi dolgozó, köztük 9100 orvos fogja elveszíteni a munkáját.

Rovatok