Index Vakbarát Hírportál

Kilenc halott Glasgow-ban

2013. december 2., hétfő 07:01

Kilencre emelkedett hétfőre virradóra a glasgow-i helikopter-baleset halálos áldozatainak száma, a rendőrség nem zárja ki, hogy további holttesteket is találhatnak még a romok alatt – írja az MTI.

A glasgow-i rendőrség Eurocopter EC-135 típusú, háromtonnás helikoptere péntek éjjel a nyugat-skóciai nagyváros igen népszerű, The Clutha nevű pubjára zuhant. A helikopter a zsúfolásig telt kocsma lapos tetejének közepébe csapódott, és átütötte a tetőszerkezetet, de nem robbant fel, és tűz sem keletkezett.

A korábbi adatok szerint nyolcan vesztették életüket, mégpedig a pilóta és a gépen utazó két rendőrtiszt, valamint a pubban tartózkodók közül öten. Azóta megtalálták egy hatodik vendég holttestét is. Tizenkét embert ápolnak sérülésekkel kórházban.

A rendőrség közlése szerint a halálos áldozatok száma növekedhet, hiszen időbe telik, amíg a romok alól kiszedik a helikopter maradványait, és eltakarítják a törmelékeket. A munkálatokhoz egy nagy darut használnak.

Műszaki hiba okozhatta

A helikopter műszaki állapota miatt a hatóságok vizsgálatot kezdeményeztek. Bár az Eurocopter EC 135 T2 szakemberek szerint biztonságosnak számít, a modellt tavaly egy időre kivonták a forgalomból, mert repedést találtak a rotorban. Mivel más EC 135-ösöknél is előfordult ugyanez a hiba, egy ideje már naponta külön ellenőrizték a rotorokat felszállás előtt.

A BBC-nek nyilatkozó szakértő szerint szinte biztos, hogy a becsapódást műszaki probléma okozta, mivel szerinte ha a pilóta akár csak egy kicsit is irányítani tudta volna a helikoptert, biztos, hogy elkerüli a pubot. Egy másik szakértő szerint az eset kivizsgálása egy évig is eltarthat.

Rovatok