Index Vakbarát Hírportál

Háromszoros sebességgel siklott ki a bronxi vonat

2013. december 3., kedd 06:53

A megengedettnél majdnem háromszor gyorsabban haladt az a vonat, amely vasárnap siklott ki New York Bronx kerületében – közölte az amerikai közlekedésbiztonsági felügyelet egyik illetékese.

Earl Weener hétfői tájékoztatása szerint a szerelvény adatrögzítő készülékéből leolvasott adatok alapján a vonat óránkénti 132 kilométeres sebességgel száguldott, miközben a vasútvonal szóban forgó, kanyarodó szakaszán legfeljebb 48 kilométeres sebességgel haladhatott volna – közölte az MTI.

A szerelvényt a mozdony nem vontatta, hanem tolta. Weener szerint egyelőre nem lehet tudni, hogy a vonatvezető hibájából vagy a fékrendszer meghibásodása miatt történt-e a baleset.

A szerelvény helyi idő szerint vasárnap reggel, a Spuyten Duyvil nevű állomás előtti kanyarban siklott ki, az egyik kocsi majdnem a Hudson folyóba esett. Egy törzsutas azt mondta, hogy a vonat a megszokottnál sokkal gyorsabban ment.

A balesetben legalább négy ember meghalt és 67 megsérült. Tizenegy embernek válságos az állapota.

Az már hétfőn kiderült, hogy a kérdéses kanyar előtt a vonatvezetőknek nagyot kell fékezniük, most az lett bizonyos, hogy vasárnap ez nem vagy csak késve történt meg. Weener szerint a vonat már jóval a kanyar előtt túllépte a megengedett sebességet, amit ijesztőnek nevezett. Mindenesetre szerinte a sínek és a jelzőberendezések a jelek szerint rendben voltak.
A szerelvény a kisiklás előtt kilenc állomáson állt meg, és semmi sem utalt fékproblémára.

A vonat adatait rögzítő fekete doboz előzetes vizsgálata alapján ugyanakkor úgy tűnik, hogy a fékek csak öt másodperccel azelőtt működtek teljes hatásfokkal, hogy a szerelvény teljesen megállt volna a baleset után. Mi több, a mozdony még a teljes fékerő felépülése előtt egy másodperccel is tolta a szerelvényt – írja a BBC.

Rovatok