Index Vakbarát Hírportál

Okosabb, mint egy londoni polgármester?

2013. december 3., kedd 19:37

Egy ember szabályos házat épít, négy derékszögű oldallal, a ház mindegyik oldala déli fekvésű. Jön egy nagy medve. Milyen színű a medve?

A klasszikus "Hány éves a kapitány?"-ra emlékeztető feladványnak van megoldása. Ha Ön is tudja, máris okosabb, mint a londoni polgármester, a világ egyik legelitebb elitintézményében végzett, etoni tanulmányaira hangsúlyosan büszke Boris Johnson.

Johnson az LBC rádió élő adásában a barna színre tippelt, a válasz azonban a fehér, hiszen a totálisan déli fekvés csak az északi sarkon lenne lehetséges, már ha lenne ott szabályos ház, és jegesmedvék is élnének a környéken.

Johnsont azután vetették alá élő adásban a játékos IQ-tesztnek, hogy múlt héten arról beszélt, hogy sokan az alacsony intelligenciahányadosuk miatt nem jutnak előre az életben. A közepesen végiggondolt, lázár jánosi értelemben szociálisan érzékeny kijelentéssel az extravagáns tory polgármester jelentős közfelháborodást okozott. Utólag azt mondja, szavait tudatosan félreértelmezik, valójában éppenhogy a rosszul teljesítők segítése mellett akart érvelni.

Az ominózus kijelentés utáni első közszereplése volt ez a rádióinterjú. Johnson a jegesmackós után a következő kérdésre sem tudott válaszolni. Ebben a „ha elvesz két almát a háromból, hány almája van?” hakapeszis csalafintaságra kellett volna megfelelnie. Nem sikerült: előbb a rafinált „egy rakás alma” kijelentéssel próbálta megúszni a dolgot, aztán mégis rávágta az egy almát, csakhogy a helyes válasz a kettő lett volna.

A harmadik kérdésre („Este nyolckor feküdtem le, és reggel kilencre állítottam be a vekkert. Hány órám van a csörgésig?”) ezek után inkább már csak annyit hümmögött, hogy „senki nem mondta, hogy csak az IQ-teszttel lehet mérni a képeségeket” - számolt be a többszörös bukásról kéjesen a Guardian.

A riporterek a polgármester gyakorlati tájékozottságát is letesztelték, de az egyébként remek szónoknak, és a toryk kiváló képességekkel rendelkező egyik vezéralakjának ismert, sokszor önironikus Johnson ezen is megbukott: nem tudta kiszámolni, hogy mennyibe kerül egy metrójegy a saját lakóhelyétől a London Bridge-nél lévő városházáig. (6 font, 70 penny)

Rovatok