Index Vakbarát Hírportál

Elszabadult az erőszak a Közép-afrikai Köztársaságban

2013. december 5., csütörtök 18:44 | aznap frissítve

Legalább száz embert megöltek a véres összecsapásokban a Közép-afrikai Köztársaság fővárosában, Banguiban, írja a BBC. A fővárost Francois Bozize, a márciusban puccsal megbuktatott elnök támogatói támadták meg. Estére kijárási tilalmat rendeltek el, de még mindig hallani elszórtan lövéseket.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa este egyhangúlag jóváhagyta, hogy Franciaország és az Afrikai Unió beavatkozzon a káoszba süllyedt országban a rend helyreállítása és a civil lakosság védelme érdekében. François Hollande francia elnök bejelentette, hogy nem várnak, még csütörtök este megkezdik az országban állomásozó kontingens felduzzasztását.


View Larger Map

Az ENSZ szerint a 4,6 milliós lakosság tíz százaléka elmenekült otthonából az erőszak miatt, minden negyedik embernek segélyre van szüksége. Már több százan meghaltak az elmúlt két hétben kirobbant összecsapásokban az országot irányító muzulmán fegyveresek és az ellenük lázadó keresztények között.

Nagyjából 600 francia katona már most is az országban van, de Laurent Fabius francia külügyminiszter szerint további 1200-at küldhetnek oda. 250 katonát már kiküldtek Bangui utcáira csütörtökön, miután elszabadult az erőszak. A BT döntése fegyverembargót is életbe léptetett, illetve jelezte, hogy feltehetően ENSZ-békefenntartókra lesz majd szükség.

Az ENSZ BT azután döntött az egyévesre tervezett válságkezelő misszió támogatásáról, hogy nyugati diplomaták figyelmeztettek: népirtással fenyeget az elharapódzó erőszak a volt francia gyarmaton. Az országban most a közép-afrikai országok gazdasági közösségének (ECCAS) 2500 fős békefenntartó különítménye próbálja fenntartani a közrendet, írja az MTI. A BT-határozat értelmében a misszió irányítását az Afrikai Unió veszi át.

A határozat egyúttal felhatalmazza a francia erőket, hogy „minden szükséges eszközzel" támogassák a MISCA névre keresztelt AU-küldetést. Laurent Fabius a BT-szavazás előtt jelezte, hogy Párizs támogató missziója pár napon belül megkezdődhet.

A Közép-afrikai Köztársaságot a Séléka szövetség lázadóiból megalakult kormány irányítja azóta, hogy márciusban több ezer fegyveresük megszállta Banguit, eltávolították a hatalomból Francois Bozizé államfőt, és az elnöki tisztséget a lázadók koalíciójának vezetője, Michel Djotodia vette át. Ugyanakkor Djotodia kezéből kicsúszott a hatalom, és nem tudja visszafogni a Séléka tagjait, akik gyilkolnak, nőket erőszakolnak meg, kirabolják a segélyszervezeteket és az árvaházakat Banguiban.

A hatalmas felháborodás miatt vidéken pár hónapja keresztények saját fegyveres mozgalmat hoztak létre. Ennek tagjai többnyire falusiak, akik vadászpuskákkal és bozótvágó késekkel próbálják közösségeiket megvédeni a Séléka támadásaitól, de harcosaik számos vérengzést is elkövettek muzulmán civilek ellen.

Rovatok