Index Vakbarát Hírportál

Cápauszonylevesen spórolnak a kínai vezetők

2013. december 9., hétfő 09:35

A kínai kormány takarékossági kampányának részeként nincs több luxus a hivatalos fogadásokon és állami utakon – idézi az MTI a Kínai Kommunista Párt központi bizottsága és az államtanács által közösen jegyzett új szabályozást.

Az előírások értelmében a jövőben minden indokolatlanul drága ételféleség lekerül a hivatali fogadások menüjéről, kifejezetten tilos a cápauszony, a madárfészekleves és védett vagy vadállatok húsának felszolgálása – írja a rendelkezés.

Ugyancsak tiltólistára kerültek a luxuskategóriás alkoholok és a drága cigaretták, a fogadásokat pedig nem lehet magánklubokban vagy többcsillagos, elit helyeken megrendezni. A rendelkezések szigorodásával a felülvizsgálat is fokozódik: mostantól a fogadások költségeit külön tételként kell feltüntetni a hatóságok költségvetésében, és azokat nyilvánosságra kell hozni.

A hivatalos utakra szintén vonatkozik a fokozott takarékosság, így a jövőben korlátozzák a delegációk tagjainak számát, és nem engedélyezett számukra például a turistáskodás. A fogadó fél csupán egy ünnepséget tarthat a vendég tiszteletére, utóbbit sem vörös szőnyeg, sem köszöntő rendezvények nem várják majd a repülőtereken és vasútállomásokon. Az előírások nemcsak a kormányzati hivatalokra, de az állami kézben lévő vállalatok és pénzintézetek, valamint a kormány által szponzorált szervezetekre is vonatkoznak – írja a dokumentum.

A kínai kormány az állami hivatalnokok megítélésének javítására és a lakosság bizalmának fokozása érdekében tavaly év végén hirdetett nagyszabású korrupcióellenes és takarékossági kampányt. Az utóbbit illetően egy kampánycsomagot tettek közzé, amely több pontban tisztázza a szükséges intézkedéseket. A hivatalnokok „kötelező szerénysége” eszerint az irodai berendezésektől kezdve az állami ünnepségek dekorációján át a fogadásokon fogyasztható likőrökig számos területre kiterjed, és a statisztikák szerint az előírások hatásosnak is bizonyultak.

A tavalyi év során fogadásokra, állami járművek vásárlására és külföldi tanulmányutakra költött összegek a 2011-es értékhez képest 20 százalékkal csökkentek, és 7,43 milliárd jüant (270 milliárd forint) tettek ki. A szabályokat szigorúan be is tartatják: a Kínai Kommunista Párt fegyelmi szervezetének októberi statisztikái szerint az idei év első kilenc hónapjában országszerte összesen csaknem 17 ezer főre róttak ki büntetést, mert a szabályokkal szembemenő, indokolatlan pazarláson érték őket.

Rovatok