Index Vakbarát Hírportál

Az É-Koreából kitoloncolt amerikai veteránt kényszerítették a vallomástételre

2013. december 10., kedd 06:30

Saját állítása szerint kényszerítették az Észak-Koreából a múlt hét végén kitoloncolt amerikai háborús veteránt arra, hogy beismerő vallomást tegyen, mert csak így hagyhatta el az ázsiai országot, írja az MTI. A 85 éves Merrill Newman hazaérkezése után, hétfőn nyilatkozott úgy, hogy a videokamera előtt azért olvasta fel az írásos vallomást, mert őrzői azzal fenyegették, hogy ha ezt nem teszi, 15 évre bebörtönzik.

Newman - az 1950-1953 közötti koreai háború egyik amerikai veteránja - családja szerint turistaként érkezett Észak-Koreába októberben. Letartóztatását e hónap elején jelentették be a helyi hatóságok, de valójában már hetek óta őrizetben volt.

Az elmúlt hétvégén az észak-koreai hatóságok közölték, hogy kitoloncolják az országból Newmant, mert vallomást tett a koreai háború, illetve a mostani látogatása idején elkövetett bűnökről, és bocsánatot kért azokért.

A férfi szerint fogva tartói jól bántak vele, egy szállodában őrizték, viszont börtönnel fenyegették. Azt mondta, ezért olvasta fel a szöveget, amit nem is ő írt.

Newman Észak-Koreában azt a térséget kereste fel, ahol a háborús időkben szolgált. Szerinte az lehetett a baj, hogy olyan koreai veteránokról érdeklődött, akik még életben lehetnek. "Most már világos számomra, hogy az észak-koreaiakban még mindig jóval több indulat él a háborúval kapcsolatban, mint gondoltam (...) Erre érzékenyebben kellett volna figyelnem" - nyilatkozta a férfi

Rovatok