Index Vakbarát Hírportál

Látványosan bukott az észak-koreai rezsim nagy túlélője

2013. december 10., kedd 00:23

Kim Dzsongun megkérdőjelezhetetlenül félreállította az észak-koreai rezsim eddigi második embereként ismert nagybátyját, Csang Szongtheket, akinek őrizetbe vételét külön csapásként még nyilvánosan be is mutatták. A tisztogatás már hetekkel ezelőtt megkezdődhetett, volt, akit kivégeztek, volt, aki Kínába menekült Csang bizalmasai közül.

Vaskohóba, házi őrizetbe küldték, gyanús körülmények között szenvedett autóbalesetet, mégis Csang Szongthek volt az észak-koreai rezsim egyik legbefolyásosabb kulcsfigurája az elmúlt években, Kim Dzsongun azonban látványosan állította félre a hatalomból a phenjani belső harcok nagy túlélőjét.

Kim Dzsongun feltehetően nem akar maga mellé egy olyan régenst, aki túlságosan befolyásos és fenyegetést jelenthet, de Csang bukása az apja, Kim Dzsongil korabeli vezetők fokozatos eltávolításának újabb bizonyítéka is.

Hétfőn már be is jelentették

A dél-koreai titkosszolgálat még előző héten jelentette be, hogy minden bizonnyal félreállították Csang Szongtheket, két közeli tanácsadóját pedig nemrég korrupciós vádak alapján kivégezték. Erre utaltak azok a hírek is, miszerint a befolyásos nagybácsit kivágták egy dokumentumfilm tizenhárom jelenetéből. „Ehhez hasonló, a mindenkori vezető helyszíni útmutatásairól szóló filmeket rendszeresen adnak az esti híradó után az állami tévében" – magyarázta Csoma Mózes, az ELTE Koreai Tanszékének vezetője. A laktanyákba, gyárakba látogató Kim Dzsongunt rendszerint a pártapparátus és a hadsereg fontos vezetői is elkísérik, „Csang pedig 2011 óta kihagyhatatlan része volt a kíséretnek".

Az északi KCNA állami hírügynökség végül hétfőn erősítette meg a híreket. Hivatalosan azzal vádolták meg a minden tisztségétől megfosztott Csangot, hogy drogozik, sorra váltogatja a barátnőit, ráadásul ellenforradalmi frakciót szervezve saját hatalmát építi ki az állampárton belül. A közlemény szerint „nem nézhették tovább tétlenül", ahogy a kapitalista életvitel szelétől megcsapott Csang saját embereit ülteti vezető pozíciókba. A hivatalos közlés szerint a döntést vasárnap hozták meg a Munkapárt legmagasabb szintű ülésén, de valójában már korábban, novemberben megszülethetett.

Nyilvánosan buknak a félreállítottak

Nem meglepő, hogy Csangot szovjet módszerre kivágták a dokumentumfilmből, az 50-es években a félsziget déli részéről származó káderek elleni, első nagy koncepciósper-hullám idején a könyvtárakból is visszavonatták azokat a könyveket, amikben a kegyvesztett tisztségviselők képe benne volt.

Kim Dzsongun alatt azonban a leváltott vezetők eltüntetése a korábbitól eltérő menetrendben zajlik. „Általában az északi rezsimre nem jellemző az, hogy bejelentenék egy vezető pártkáder leváltását" – mondta Csoma.

Külön megalázó lehetett Csangnak, hogy az állami tévében bemutatták, amint katonák a székéről rángatták ki egy ülésről. „Engem is meglepett, hogy fényképet is közzétettek a letartóztatásáról, meg is mutatták Csang eltávolítását, mert ilyenre korábban nem volt példa" – mondta Csoma. A szakértő szerint Csang ilyen látványos bukása azért is meglepő, mert nemcsak magas rangú figura volt a rezsimben, hanem felesége, Kim Dzsongil húga révén része volt a Kim családnak is.

Tavaly a vezérkari főnök leváltásakor is szokatlan lépés volt, hogy az eltávolítását nyilvánosan is bejelentették, igaz, egészségügyi problémákra hivatkoztak. Ezen a téren egyébként az is a rezsim változására utalhat, hogy november elején magától bejelentette a phenjani vezetés, hogy októberben több katonát magával rántva elsüllyedt egy tengeralattjáró-romboló naszádjuk.

Mindent átvészelt a későbbi régens

„Csang mindig is nagy túlélő volt, az elmúlt húsz évben már többször tűnt úgy, hogy kegyvesztett lett" – mondta Csoma a rezsim eddigi második számú vezetőjéről. A 70-es, 80-as évek fordulóján egy vasműbe száműzték, amiért a vádak szerint különböző privát partikat próbált rendezni, ami akkor, még Kim Ir Szen alatt a fiatal Kim Dzsongil kiváltsága volt. A 2000-es évek elején mégis technokrata káderként bukkant elő újra, csak, hogy 2004-ben ezúttal házi őrizetbe helyezzék, és hónapokra kivonják a forgalomból. 2006 őszén aztán egy gyanús autóbalesetet szenvedett, egy katonai teherautó szaladt bele oldalról a Mercedesébe, de túlélte a történteket.

Lényegében 2008-tól, Kim Dzsongil feltételezett agyvérzésétől kezdve ő lett az észak-koreai diktátor utódlását előkészítő időszak kulcsfigurája, aki szürke eminenciásként feleségével, Kim Kjonghival együtt a háttérből egyengette Kim Dzsongun felemelkedését és hatalmának megszilárdítását. Csangot 2010-ben nevezték ki a legfelsőbb döntéshozó testület, a Nemzetvédelmi Bizottság alelnökévé, míg felesége Kim Dzsongunnal egy időben lett négycsillagos tábornok. Kim Dzsongil uralma alatt nagyrészt a nővére is perifériára volt szorítva, a déli sajtó szerint pedig most ő is távolabb került a hatalomtól.

Azt még nem tudni, hogy milyen sors, munkatábor, száműzetés, esetleg kivégzés vár Csangra, hiszen még az sem tiszta, hogy mi történt egyáltalán a lassan másfél éve leváltott vezérkari főnökkel. Mindenesetre a dél-koreai országegyesítési miniszter szerint Csang és felesége – akivel egyébként állítólag már egy ideje külön élnek – élete egyelőre nincs veszélyben. Csoma úgy véli, hogy ha életben marad, és Kim Dzsongun bármilyen okból megbukik egyszer, akkor Csang egyszer majd akár „egy emberarcú, technokrata politikus képében" is előkerülhet újra.

Már egy ideje tarthat a tisztogatás

„Csang leváltása nagyon komoly erőviszony-átrendeződést jelez az északi vezetésben" – mondta Csoma. Úgy tűnik, hogy Kim Dzsongun az apja korabeli katonai vezetőket, politikusokat és kádereket távolítja el a közvetlen hatalom közeléből. Ezt támasztja alá a vezérkari főnök tavalyi leváltása után idén májusban a hadügyminiszter félreállítása is.

Csang nyilvánosságra hozott bukása azt is jelenti, hogy már az elmúlt hetekben megkezdődhetett és azóta is tarthat a tisztogatás a hozzá hű tisztviselők és politikusok között. A listán lehet például Dzsi Dzserjong, Észak-Korea pekingi nagykövete is, aki szintén a nagybácsi belső köréhez tartozott. Csoma szerint a tisztogatás már korábbi megindulására utalhat, hogy hét-nyolc hete Kínába szökött egy Csanghoz közel álló pénzügyi szakember. A legfelsőbb vezetés pénzügyi mozgásai lényegében átláthatatlanok, „a hatalmi átrendeződésektől függ, hogy kit csap agyon a korrupció vádja".

A változások egyben azt is jelezhetik, hogy a Kim Dzsongil halála után kialakult testületi vezetés egyre inkább az egyszemélyes diktatúra irányába mozdul vissza. Augusztusban harminckilenc év után először módosította tíz alapelvét az észak-koreai állampárt, hogy ezzel szentesítse a Kim család dinasztikus utódlási szabályait az ország élén, és hogy hangsúlyozza Észak-Korea atomhatalmi státusát.

Keszong újranyitása kivégzések árnyékában

Észak-Korea az elmúlt hónapokban egyébként meglehetősen kettős arccal jelent meg a nemzetközi hírekben. Egyik oldalról kivégzésekről lehetett hallani: Kim Dzsongun volt barátnője is azok között az észak-koreai előadók között volt, akiket augusztus 20-án kivégeztek, a vádak szerint többek között „erkölcstelen videókban" szerepelt. Az Amnesty International pedig műholdképek alapján az észak-koreai munkatáborok terjeszkedésére figyelmeztetett, és korábban nem közölt beszámolókat is nyilvánosságra hozott megmenekült raboktól.

Másrészt a Kim Dzsongun nagy amerikai barátjává előlépő Dennis Rodman volt NBA-sztár azzal állt elő, hogy az észak-koreai vezetőnek lánya született. Rodman az észak-koreai kosárválogatott edzéseit is felügyelné, de az már biztos, hogy hétvégén egy hétre újra Phenjanba utazik, hogy pontosítsa a január 8-ára, Kim Dzsongun születésnapjára tervezett gálameccs részleteit.

Csoma szerint némileg háttérbe szorult, pedig fontos fejlemény, hogy a két Korea újranyitotta az északi területen közösen működtetett keszongi ipari parkot. Azt nem tudni, hogy mennyi észak-koreai munkavállaló dolgozik már a komplexumban, de a cél az eredeti, az év eleji fagyos viszony előtti időszakban tapasztalt forgalom helyreállítása. A rezsim emellett új fejlesztésekbe is belevágna, nagyszabású síkomplexumot építenek, illetve a keszongi ipari parkhoz hasonló komplexumot hoznának létre dél-kínai és makaói befektetők segítségével.

Rovatok