Index Vakbarát Hírportál

Korrupció miatt vették őrizetbe Sarkozy közeli munkatársait

2013. december 17., kedd 12:51

Őrizetbe vették Nicolas Sarkozy volt államfő két közeli munkatársát, hogy egy korrupciós ügyben vallomást tegyenek - írja a francia sajtó alapján az MTI. Claude Guéant volt belügyminisztert és Michel Gaudin volt párizsi rendőrfőnököt Nanterre városában hallgatják ki a korrupció elleni küzdelem és a pénz- és adóügyi jogsértésekkel foglalkozó hivatal munkatársai.

A párizsi ügyészség tavaly nyáron kezdett nyomozni a jutalmak ügyében, miután a belügyi tárcánál végzett vizsgálatokat befejezték. A nyomozók szerint Claude Guéant, akkoriban a belügyminiszteri tisztséget betöltő Sarkozy hivatalvezetője, 2002-től két éven át havonta tízezer eurót kapott készpénzben a belügyminisztérium pénztárából. Ezt a pénzt abból az alapból utalták ki, amelyből a rendőrség informátorait és a Sarkozy védelmével megbízott rendőröket fizették. Azt egyelőre nem tudni, hogy Guéant mire költötte a pénzt.

Guéant 2002 és 2004 között Sarkozy hivatalvezetője volt. Amikor Sarkozy államfő lett, ő lett az elnöki hivatal főtitkára, majd 2011-2012-ben pedig belügyminiszter volt. Michel Gaudin 2002 és 2007 között az országos rendőrség munkáját irányította, majd 2012-ig párizsi rendőrfőnök volt. A szocialisták hatalomra kerülésekor nyugdíjazták és Sarkozy hivatalának vezetője lett.

Őrizetbe vételük ideiglenes, szabadságukat egy napra korlátozzák, de ez az időtartam további 24 órával meghosszabbítható.

Rovatok