Index Vakbarát Hírportál

Elvették Hitler díszpolgári címét

2013. december 18., szerda 16:06

Törölték Adolf Hitler és a náci diktátort kancellárrá kinevező Paul von Hindenburg német államfő díszpolgári címét a bajorországi Dietramszellben – írja az MTI.

A helyi önkormányzat 22 fős képviselő-testületében csak második nekifutásra sikerült határozni Hitler és Hindenburg díszpolgári címének eltörléséről. Az első próbálkozás nyolc képviselő ellenállásán bukott meg. Az ügy felháborodást keltett, holokauszttúlélők és politikusok botrányosnak nevezték az előző héten hozott döntést.

Az ügyet ezért ismét napirendre vették – számolt be szerdán a bajor közszolgálati rádió (Bayerischer Rundfunk). A testület kedd esti ülésén nyilvánosan bocsánatot kért az elhibázott döntésért, majd két helyi lakos – egy író házaspár – tartott előadást arról, hogy miként irtották ki a nácik a családjuk egy részét. Ezután a testület egyhangúlag megszavazta a díszpolgári cím visszavonásáról szóló javaslatot.

A náci rezsim bukásáig mintegy négyezer németországi település adományozott díszpolgári címet a diktátornak. Arról nincs statisztika, hogy hány helyen vonták vissza a döntést. Becslések szerint a települések többségében ez megtörtént.

Rovatok