Index Vakbarát Hírportál

Több mint négyszáz halott Aleppóban

2013. december 25., szerda 19:35

A szíriai Aleppónak és környékének tíz napja tartó bombázásában eddig 410 ember, köztük 117 gyermek vesztette életét – írja az MTI az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű szervezetre hivatkozva.

A londoni székhelyű, a szíriai kormányellenes felkelőkhöz közel álló civil szervezet szerdán közzétett adatai szerint a halottak között van 34 nő, 30 kormányellenes felkelő, továbbá az Iraki és Levantei Iszlám Állam nevű, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz közelálló iszlamista szervezet kilenc tagja.

A három éve tartó szíriai konfliktusban eddig kevés kormányoldali támadás követelt ilyen nagy számú áldozatot, és még soha ennyit a polgári lakosságból – közölte Rami Abdurrahman, az OSDH vezetője. Mint mondta, azért ilyen magas az áldozatok száma, mert a légierő nagyon pontatlanul célba érő, ugyanakkor nagy pusztítást végző hordóbombákat (robbanószerrel és üzemanyaggal töltött tartályokat, hordókat) dob le lakott területekre.

A szíriai kormányerők december 15. óta bombázzák a két részre szakadt városnak és térségének a felkelők ellenőrizte övezeteit; a hivatalos verzió szerint a polgári lakosok közé vegyült külföldi „terroristákat” akarják megsemmisíteni. Szerdán Aleppó két keleti városrészét, Szakhurt és Dzsabal Badrót sújtották légicsapások.

Nemzetközi bírálatok

Szerdán az Európai Unió és az Arab Liga is a légitámadások azonnali abbahagyására szólított fel. Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője nyilatkozatban közölte, hogy „nagyon aggasztja” a légi hadjárat és az, hogy sűrűn lakott területeken alkalmaznak hordóbombákat, amelyeknek „pusztító hatásai ijesztőek”. Nabil al-Arabi, az Arab Liga főtitkára ugyancsak a légicsapások leállítására szólította fel a szíriai hadsereget, hangoztatva, hogy „ártatlan polgári személyek százai, köztük nők és gyermekek vesztik életüket” a bombázásokban.

A nemzetközi bírálatokra adott első reagálásában Damaszkusz kedden azt hangoztatta, hogy a támadások célpontjai csak a polgári lakosok közé beszivárgott külföldi fegyveresek. „A légicsapások azok ellen a zárványok ellen irányulnak Aleppóban, ahol a tartomány északi részéről beszivárgott terroristák bujkálnak” – idézte a Szana szíriai hírügynökség a biztonsági erők egy magas rangú illetékesét.

Rovatok