Index Vakbarát Hírportál

Állatvédők vegzálnak egy haldokló olasz lányt

2013. december 31., kedd 15:55

Az eszement állatvédelemnél idegesítőbb dolog nem nagyon van, talán az ördögbotos környezetvédő műhippik mennek az ember agyára úgy, mint a mindenütt megkínzott kisnyuszikat és rabságban tartott majmokat vizionáló PETA-tagok. Egy 25 éves olasz diák, Caterina Simonsen hiába szenved halálos betegségben, az állatvédők gyűlölködő levelekkel bombázzák, pedig a csaj csak megköszönte az állatkísérletek (kétségkívül vonakodó) alanyainak, hogy még életben van.

Simonsen állatorvosnak tanul az egyetemen. Egy rendkívül ritka tüdőbetegségben szenved, csak oxigénmaxban, csövön át tud levegőt venni. A tüdejét vastag nyálkaréteg borítja, és csak kísérleti gyógyszereknek köszönheti, hogy egyáltalán életben van. A betegsége különlegesen agresszív, a kezelésre csak ideig-óráig reagál, utána immúnis lesz rá és az orvosok kezdhetik előről az egészet. 18 évesen az orvosok közölték vele, hogy nincs tovább, nem tudnak rajta segíteni, de valahogy mindig volt egy újabb kísérleti gyógymód, amivel túlélhetett. Most 25 éves, és minden napot ajándéknak tekint. “Csak a kutatók munkájának és a kísérleti állatoknak köszönhetem, hogy még mindig életben vagyok. Nélkülük kilenc éves koromban meghaltam volna. A jövőmet kaptam tőlük ajándékba. Köszönöm.”

A Facebookon is megosztott köszönetnyilvánítás példátlan gyűlölethullámot indított el. “Felölem akár holnap megdögölhetnél, az aranyhalamat sem áldoznám fel érted” - írta egy Giovanna nevű nő. “Ha gyerekként elpatkoltál volna, mindenki leszarta volna” - így egy másik. Simonsen összesen  30 halálos fenyegetést és 500 gyűlölködő levelet kapott, és mivel ezt a rendőrséggel is közölte, vizsgálatot indíottak az ügyben. De ennyivel nem elégedett meg, és egy országos kampányt indított, amiben a hozzá hasonlóan gyógyíthatatlan betegségben szenvedők helyzetére hívja fel a figyelmet, és arra, hogy az egyetlen esélyük az életre a kutatás, és az azzal járó állatkísérletek. 

A kezdeményezést politikusok is támogatták, a Sky Italia televízió pedig egy közvélemény-kutatásban mérte fel, hogy az olaszok hogyan vélekednek a gyógyászati célú állatkísérletekről. A válaszadók 76 százaléka támogatja az ilyen kísérleteket (a kozmetikai célúakat viszont nem). Simonsent az állatvédők azzal vádolták meg, hogy egy gyógyszergyári lobbi alkalmazottja, amit a nyilvánosság előtt volt kénytelen tagadni. A La Repubblica nevű lapnak vasárnap azt nyilatkozta, hogy a náci állatvédők őt ugyan nem ijesztik meg. “Hajlamosak figyelmen kívül hagyni, hogy a szakma, amit tanulok, az állatokon segít. Azt meg pláne elfelejtik, hogy azokat a gyógyszereket, amiket ők is szednek, dettó állatkísérleteknek köszönhetik.”

Egy hétvégén nyilvánosságra hozott videón Simonsen bemutatta, hogyan éli mindennapjait a sterilszobában, amit a lakásában berendeztek neki. A videóra természetesen újabb trollok gyűltek, ahogy ezt várni lehetett. “Tényleg úgy véled, hogy az életed többet ér, mint egy állaté? Akkor dögölj meg!” “Ennyi, Caterina? Hát akkor legyen hosszú szenvedésed. Én nem tudnék úgy élni, hogy tudnám, állatok milliói szenvednek csak azért, hogy én életben maradhassak. Szégyelld magad!” A botrány kirobbanása óta Simonsen elég nagy stresszben él, így nem meglepő, hogy kórházba kellett szállítani, mert tüdejét újabb fertőzés támadta meg. Az orvosai szerint a huzavona nagyon nem tett jót neki (idén eddig 24 hetet töltött kórházban összesen). Ha így folytatják, az állatvédők még a végén elérik céljukat.

Rovatok