Index Vakbarát Hírportál

Bíróság előtt a zambiai Jobbik vezetője

2014. január 9., csütörtök 11:18

Rágalmazásért áll bíróság elé az ellenzéki Jobbik Zambiáért Szövetség (ABZ) vezetője. Frank Bwalya ellen azért indul per, mert krumplihoz hasonlította az afrikai ország elnökét. A politikus öt évet is kaphat a Michael Sata elnököt sértő szavakért – írta a BBC.

Bwalyát nem sokkal hétfői rádiónyilatkozata után tartóztatták le. Az egykori katolikus pap mellett – aki korábban a 2011-ben hatalomra került Sata szövetségese volt – hívei tüntetést tartottak. „Valóban kifogásoltam az elnök rossz vezetését. Egy krumplihoz hasonlítottam, amit nem lehet kiegyenesíteni” – ismerte el tettét a Mirror brit lap szerint Bwalya, aki jelenleg parlamenten kívüli pártját tavaly alapította.

Szerinte a kifejezésben nincsen semmi sértő, a bemba nyelvben bevett hasonlatnak számít. (Zambiában a lakosság 30 százaléka beszéli a bemba nyelvet, amelyen kívül további hat helyi nyelv és az angol a hivatalos.) A meghajlításakor törékeny krumplihoz azokat a rugalmatlan embereket hasonlítják, akik nem hallgatnak mások tanácsára.

Bwalyát később szabadon engedték, pere január 21-én kezdődik a 14 milliós, 750 ezer négyzetkilométeres ország fővárosában, Lusakában.

Az ABZ főtitkára, Eric Chanda megjegyezte: ellenzékiként maga Sata is kritizálta elődeit, mégsem tartóztatta le ezért senki. Bwalyát védelmébe vette a parlamentben lévő ellenzéki Nemzeti Megújhodás Pártja (NRP). Vezetője szerint fontos, hogy „ha kell, valaki ki merje mondani, hogy a király meztelen”.

Más is megjárta már

Az elnökök rágalmazásáért korábban is indult eljárás Zambiában. A parlamenti Többpárti Demokráciáért Mozgalom egyik tagját tavaly kihallgatta a rendőrség, mert hazugnak nevezte Satát. Elődjét, a 2008-ban elhunyt Levy Mwanawasát 2002-ben egy újságíró káposztának nevezte. Igaz, a rágalmazás védjét mindkét esetben ejtették.

Rovatok