Index Vakbarát Hírportál

Így takard el magad a muszlimoknál

2014. január 9., csütörtök 19:09

Hogyan illik öltözködnie egy nőnek a muszlim országok lakói szerint? – erre kereste a választ a Michigani Egyetem egy felmérésében. A kutatók hét muszlim többségű ország lakóit kérdezték (Tunézia, Egyiptom, Irak, Libanon, Pakisztán, Szaúd-Arábia és Törökország) és arra jutottak, ezeken a területeken jobb, ha a nők teljesen eltakarják a hajukat és fülüket, ha nem akarnak megvető pillantásokkal szembesülni.

Az arcukat nem feltétlenül kell elfedniük, habár Szaúd-Arábiában, Pakisztánban, Irakban, és Egyiptomban is nagyobb arányban ezt várhatják el a lakosok. Fedetlen hajjal, kendő nélkül egyedül Libanonban és Törökországban illik nyilvánosan megjelenni, de ott is csak a helyiek 49, illetve 32 százaléka szerint.

A Pew Research felmérésében válaszolók egy-egy kártyát kaptak, amelyen a hat nő látszott, arcuk és hajuk különböző mértékben volt eltakarva. Az első képen a teljesen fedő burka, a másodikon a nikáb látszott, majd az arcot nem fedő hidzsábok következtek. Az utolsó képen a nő fején nem viselt semmit. Ezek közül a válaszadóknak azt kellett kiválasztaniuk, amelyiket a leginkább elfogadhatónak tartották hazájukban.

Azt nem tudni, hogy a kérdőívet milyen arányban töltötték ki nők és férfiak, de a kevésbé konzervatív libanoni eredményeket magyarázhatja például, hogy ott a válaszadók több mint negyede katolikus volt. A válaszokból az sem derült ki, hogy inkább szociális vagy kulturális okokból kellene-e elfedniük arcukat a nőknek a különböző országokban.

Volt viszont egy másik része a felmérésnek, ami arról szólt, hogy ki dönt a nő viseletéről:

 

Rovatok