Index Vakbarát Hírportál

Eljön még a szélsőjobb ideje!

2014. január 11., szombat 00:27

Nick Griffin, a Brit Nemzeti Párt (British National Party - BNP) vezetője Görögországba látogatott, ahol is részt vett a betiltás szélén billegő Arany Hajnal párt konferenciáján – olvastuk a Guardianen. A brit baloldali lap beszámolója szerint a szélsőjobboldali politikus „teljes szolidaritást” vállalt a „rendszer által üldözött görög hazafiakkal”, és azt ígérte, „eljön még a mi időnk”.

Griffin fogadkozásával akaratlanul is arra utalt, hogy a BNP az elmúlt hónapokban komoly válságon ment keresztül, szervezete szétzilálódott, támogatottsága csökkent. Griffin személyesen is csődközeli állapotban van, miután a múlt héten kiderült, képtelen törleszteni a jogászai felé felhalmozott 120 ezer fontos (42 millió forintos) adósságát.

A Guardian megszólaltatta Matthew Goodwint, a Nottinghami Egyetem szélsőjobbal foglalkozó kutatóját, aki úgy értelmezte a BNP nemzetközi szövetségkeresését, hogy a párt feladta rövid távú belpolitikai ambícióit, és ezzel együtt azon törekvését is, hogy legalább színlelje a demokratikus alapértékek iránti elkötelezettségét.

Az Arany Hajnal ugyanis nem egy demokratikus játékszabályok szerint játszó szélsőjobboldali párt. Parlamenti frakciójából nem kevesebb, mint 13 képviselő van épp börtönben vagy büntetőjogi eljárás alatt olyan komoly vádak miatt, mint bűnszervezetben való részvétel, illegális fegyvertartás vagy bevándorlók és baloldali aktivisták elleni támadások szervezése. A pártelnök Nikosz Mikaloliakosz például konkrétan azért ül előzetesben, mert a gyanú szerint ő bujtotta fel Pavlosz Füszasz antifasiszta rapénekes gyilkosait.

Rovatok