Index Vakbarát Hírportál

Megjelent a kóserlottó

2014. január 11., szombat 01:13

Egy jeruzsálemi cégnek sikerült a rettentő befolyásos és rettentő konzervatív Naftáli Nussbaum rabbitól engedélyt, sőt, áldást szereznie az által forgalmazott sorsjegyekre -írja az Ynet News. A „Gvir Lottó” játékmenetében igazából nem sokban tér el riválisaitól, az állami Mifal Hapayistól vagy az amerikai cégek által forgalmazott sorsjegyektől. A különbség a rabbi tanúsítványa szerint inkább abban áll, hogy a Gvir garantáltan „erkölcsös és istenfélő” emberektől származik, ezért vásárlása egyáltalán nem bűn.

Nussbaum az úgynevezett haredi irányzat nagy tekintélyű rabbija. Ez az ultraortodox felekezet vallja, hogy csak a Messiás eljövetele teremtheti meg az új zsidó államot, ezért a mai Izrael csak egy pragmatikus kompromisszum, nem az „igazi” - értsd: a Bibliában megjövendölt – Izrael. Ezért a harediknek a világi állammal való viszonya igencsak bonyolult és ellentmondásos. Sokan egész életünkben a bibliaiskolák - „jesivák” – falai között maradnak, ezáltal a törvények szerint felmentést kapnak a katonáskodás alól. Ezen privilégiumuk azonban pont mostanában van megszűnőben. A jesivákban tanulásért a haredik az államtól pénzjuttatásban is részesülnek, de ennek összege nagyon alacsony, ezért a legtöbben „világi” foglalkozást űznek.

A haredik a hatmilliós Izraelben mintegy 700 ezres közösséget alkotnak, de a körükben mért évi hat százalékos (!) népszaporulatnak köszönhetően – ők ugye nyilván nem használnak semmilyen fogamzásgátlót – a haredik számaránya folyamatosan növekszik. Emellett a közösség politikailag is igen zárt, a szavazataikkal a knesszetbe juttatott Sasz vagy az Egyesült Tóra pártok nagy súllyal bírnak a hektikus politikai életben.

A szokásaiban igen archaikus hagyományokat ápoló haredi közösségben értelemszerűen óriási befolyása van a rabbik szavának – még akkor is, ha formálisan az üzlet vagy a vásárlások során a Nussbauméhoz hasonló deklarációk nem bírnak kötelező érvénnyel. Ezért a Gvir lottó szinte az összes szerencsejátékos haredire számíthat.

A lottó erkölcsösségét egyébként az igen sokszínű zsidó vallás különböző ágazatai különbözőképpen értékelik: az askenázik álláspontja szerint egy dolgozó ember fel van jogosítva a szerencsejátékra is, a szefárdok viszont a lottózást bűnnek tartják.

Rovatok