Index Vakbarát Hírportál

Japánnal ijesztgetett Afrikában a kínai nagykövet

2014. január 15., szerda 19:54

Bajkeverőnek nevezte Abe Sindzó japán kormányfőt és a Japán militarizmusának újjáéledésével ijesztgette Afrika országait Kína etiópiai nagykövete szerdán, írja az MTI. Abe az elmúlt napokban három afrikai országot – Elefántcsontpartot, Mozambikot és Etiópiát  látogatott meg, több száz millió dolláros segélyt és jelentős kedvezményes hiteleket ajánlott fel Japán „stratégiai diplomáciájának" keretein belül.

A kínai diplomata, Hszie Hsziao-jan ugyanakkor azt állította, hogy Abe útja Kína feltartóztatására irányul, és ismét felhánytorgatta, hogy a miniszterelnök három héttel ezelőtt ellátogatott a tokiói Jaszukuni-szentélybe, ahol 2,5 millió japán háborús halott, köztük 14 háborús bűnös szimbolikus lelkét őrzik. Peking azzal vádolja Tokiót, hogy politikai okokból ad segélyt afrikai országoknak, és a Kínával szembeni rivalizálását ki akarja terjeszteni a kontinensre.

Tanigucsi Tomohiko, a japán kormányfő tanácsadója ugyanakkor a BBC-nek azt nyilatkozta, hogy Japán „nem tud gyönyörű házakat vagy gyönyörű minisztériumi épületeket adni az afrikai vezetőknek", utalva azon vádakra, miszerint Peking korrupció útján terjeszkedik a kontinensen. Kínát sokan azzal vádolják, hogy kvázi gyarmatosítóként lép fel Afrikában, kizsákmányolva a kontinens ásványkincseit.

Az Aszahi Simbun japán napilap értesülései szerint Peking Abe szentélylátogatása miatt mozgósította nagyköveteit és az állampárt felügyelete alatt álló kínai médiát, hogy megpróbálja befolyásolni a világ közvéleményét Japánnal kapcsolatban.

Ezen erőfeszítések részeként a londoni kínai nagykövet a Harry Potter-könyvek fő gonoszához, Voldemorthoz hasonlította Abét egy újságcikkben. Később a BBC vitára invitálta a két ország londoni nagykövetét, de azok nem voltak hajlandóak ugyanazon stúdióban megjelenni, ezért a műsorvezetőnek a beszélgetés folyamán vándorolnia kellett a két külön díszletben ülő vendége között.

Rovatok