Index Vakbarát Hírportál

DNS-teszttel harcol a kutyaszarral Nápoly

2014. január 18., szombat 15:10

Elege van az utcán árválkodó kutyaszarkupacokból Olaszországnak, DNS-minták alapján azonosítanák be a büdös nyomok gazdáit, írja a Spiegel. Az elgondolás alapján minden városi kutyától vérmintát vesznek az állatorvosok, amelyből képet kapnak az állatok DNS-éről. Ezek után a rendőrök már bármikor azonosíthatják a garázdálkodó ebeket, és kedvükre büntethetik a felelőtlen gazdát. 

A próbaprojekt Nápoly két kerületében már elindult, ezért a Spiegel a helyi alpolgármesterrel beszélgetett. Tommaso Sodano elmondta, hogy a két kerület kutyatulajdonosai leadták a vérmintákat, a szakemberek pedig dolgoznak a DNS-eket és a tulajdonosok adatait tartalmazó adatbank felállításán. Ezek után, ha valakit beazonosítanak a kutyája ürüléke alapján, büntetést kell majd fizetnie, és azon felül a DNS-teszt árát is elkérik tőle.

Sodano szerint azért van szükség az eljárásra, mert a kutyapiszokhelyzet egyre rosszabb, és a kis kupacok nemcsak rondák és büdösek, elcsúfítják a városképet, de más állatokra és az emberre is veszélyes fertőzéseket terjeszthetnek. Az alpolgármester szerint megéri bevezetni a szigorú rendszert, hiszen egy-egy DNS-teszt ára csak húsz euró, és a költségek egy része megtérül a bírságokból.

Rovatok