Index Vakbarát Hírportál

El kéne tenni láb alól az ügyészt!

2014. január 21., kedd 11:10

Izzik a keddi olasz sajtó, miután nyilvánosságra került egy 2013-ban készült titkos felvétel - írja az MTI. Ezen Toto Riina, a szicíliai Cosa Nostra és Alberto Lorusso, a pugliai Sacra Corona Unita bűnszervezetek vezérei azon meditálnak az udvaron való sétálás közben, kit és hogyan öltek meg, és kit kéne eltenni még láb alól.

Pechükre a milánói Opera börtön udvarán szuperérzékeny mikrofonok követték őket. A La Repubblica napilap szerint a két bűnözőt az olasz titkosszolgálat szándékosan tette egy időre egymás mellé.Riina beszélgetőpartnerét, Lorussót azóta más börtönbe helyezték át

A lehallgatott beszélgetésekből kiderül, hogy a 21 éve börtönben ülő, ma már 83 éves Riina – okkal, ok nélkül - a mai napig a szicíliai bűnszervezetet irányító keresztapának érzi magát. Séta közben Toto Riina lazán, minden megbánás nélkül beszélt az általa elrendelt ügyészgyilkosságokról – állítása szerint különösen jól szórakozott azon, mikor a tévében nézhette meg Giovanni Falcone legendás szicíliai ügyész és Paolo Borsellino bíró 1992-es felrobbantását. De ha tehetné, a keresztapaa mostani ügyészekkel is hasonlóképpen bánna. Különösen aggódik például amiatt, hogy mi is derülhet ki Giorgio Napolitano államfő Antonino Di Matteo szicíliai ügyész által indítványozott meghallgatásán.

Riina az ügyészek meggyilkolását a maffiózókra jellemző szóhasználattal csak a "nagy tésztaevésnek" vagy "a tonhalak mészárlásának" nevezte, de szóba kerültek a „kiskacsák” is, ami az ügyészes kíséretében megölt rendőröket jelenti. A szicíliai maffiát 1993-as letartóztatásáig 11 éven keresztül irányító Riina állítása szerint egyedül az akkor még vállalkozó Silvio Berlusconi meggyilkoltatásától riadt vissza.

A keresztapa saját utódjáról nincs valami nagy véleménnyel: több mint húsz éve körözött Matteo Messina Denaróról kijelentette, hogy kizárólag saját üzleteivel törődik.

Messina úr alternatív energiában utazik... még a feneke is világít... de még egy kiskacsát sem képes elfogni.

Rovatok