Index Vakbarát Hírportál

Elkapták az egyik legjobb pénzhamisítót

2014. január 23., csütörtök 06:20 | aznap frissítve

Elfogták Spanyolországban Európa egyik legjobb pénzhamisítóját. A toledói férfi és a felesége a garázsban gyártott 50 eurósokat, amelyek Európa tíz legjobb hamisítványa közé tartoztak.

A pénzhamisító műhelyben naponta 2500 euró (kb. 750 ezer forint) értékben készültek bankjegyek. A hatvanéves férfi becslések szerint összesen mintegy kétmillió euró (azaz kb 600 millió forint) értékben állított elő hamis bankjegyeket. Munkájáért a bankjegyek értékének 10 százalékát kérte.

A dél-spanyolországi Jaén városban további három embert is őrizetbe vett a rendőrség, a gyanú szerint ők legalizálták a hamis pénzt. A hamis pénzt négy-öt közvetítőn keresztül és további húsz ember bevonásával terjesztették. Főként piacokon terítették a bankjegyeket, ott ugyanis kevésbé ellenőrizték őket. A hamis pénz Spanyolországon kívül Franciaország, Portugália, Görögország, Németország és Románia pénzforgalmába is bekerültek. Eddig mintegy 310 ezer euró értékű hamis pénzt foglaltak le a hatóságok, a maradék egy-másfél millió eurót még hónapokig tart begyűjteni.

A rendőrség a házkutatáson 15 ezer hamis és 16 ezer valódi euró bankjegy mellett hamis százdollárosokat is talált 90 ezer dollár értékben. Ezeket az Egyesült Államokba küldték elemzésre.

  

Rovatok