Index Vakbarát Hírportál

Kaszabolás Kongóban

2014. február 13., csütörtök 22:08

Machetével felfegyverkezett csoportok hetven embert mészároltak le a Kongó keleti részén - jelentette be csütörtökön a kongói ENSZ-misszió (MONUSCO).

A misszió az emberi jogok súlyos megsértéséről és véres gyilkosságokról értesült, amelyeket Észak-Kivu tartomány különböző falvaiban hajtottak végre. Részletek egyelőre nem ismertek.

Csak a második világháború volt durvább

Martin Kobler, az ENSZ kongói misszióvezetője nyilatkozatában súlyos aggodalmának adott hangot az atrocitásokról érkezett hírek miatt. Jelezte: a törvény előtt kell felelniük mindazoknak, akiknek részük volt ezekben a cselekményekben. A tisztségviselő szerint a mészárlás elkövetőinek az volt a céljuk, hogy szítsák a terror légkörét az országban.

A természeti erőforrásokban gazdag, több mint 62 milliós lélekszámú afrikai országot etnikai konfliktusok és polgárháborúk sújtják 1994 óta. Az 1998-ban kirobbant második kongói háborút a világ legvéresebb fegyveres konfliktusának tartják a második világháború óta, s abban több mint ötmillió ember vesztette életét erőszakos cselekmények, éhezés és járványok következtében.

A világszervezet azzal vádolta a szomszédos Ruandát és Ugandát, hogy támogatják a kongói lázadókat, amit viszont mindkét ország határozottan tagad. A békefenntartók által támogatott kongói hadsereg tavaly gyakorlatilag kisöpörte a lázadókat az Ugandával és Ruandával határos térségből.

Rovatok