Index Vakbarát Hírportál

Tagadják az újabb zsiráfgyilkosságot

2014. február 14., péntek 17:45 | aznap frissítve

Nem tervezik újabb zsiráfok megölését a dánok. A Jyllands Park Állatkert szerint nem igazak a pletykák, miszerint egy hím zsiráf megölését tervezné a koppenhágai intézményhez hasonló módon a genetikai örökség értéktelensége miatt.

A szóban forgó hétéves állat egyébként ugyanúgy a Marius nevet viseli, mint a Koppenhágában vasárnap megölt egyed.

Nincs ilyen tervünk és soha nem is volt

– kommentálta a vádakat a Jütland-félszigeti Videbaekben lévő Jyllands Park pénteken.

Az állatkert zoológus szerint valószínűleg azért terjedhetett el ilyen hír, mert az európai fajmegmentési programhoz egy éve csatlakozott állatkert áprilisban egy fajtiszta hím zsiráfot kapott a már meglévő Marius mellé. Az illetékes állatgondozó a sajtónak azt mondta, hogy ha egy nőstény zsiráffal is gyarapszik majd az állományuk, akkor annak leölése is szóba kerülhet. Ez csak akkor következhet be, ha az európai állatkertek szövetsége nem talál helyet máshol a régebbi egyednek. Ugyanis az állatkert nem engedheti meg, hogy állandóan két hím zsiráf verekedjen egy nőstény kegyeiért.

A Moszkvai Állami Cirkusz artistái időközben jelezték, hogy magukhoz vennék az állatot. Ramzan Kadirov csecsen elnök szintén befogadná a hétéves hím zsiráfot.

Koppenhága állatkertjében vasárnap öltek meg egy másfél éves hím zsiráfot. A borjú elpusztítása nemcsak azért keltett megütközést, mert egy makkegészséges, fiatal példányt öltek meg a beltenyészet megakadályozása miatt, hanem azért is, mert az állatot a látogatók, köztük gyermekek szeme láttára darabolták fel és etették meg ragadozókkal

A kölyökzsiráf elpusztítása után az állatkert alkalmazottai - köztük Bengt Holst igazgató -halálos fenyegetéseket kaptak. A lakossági felháborodás ellenére a legnagyobb dániai állatvédő szervezet, a Dyrens Beskyttelse védelmébe vette az állatkertet, természetesnek nevezve, hogy egy faj megmentése céljából olykor feláldoznak egy-egy példányt.

Rovatok