Index Vakbarát Hírportál

Mit ásnak a kísérletiatomrobbantás-telepen?

2014. február 16., vasárnap 22:43

Felgyorsultak a földmunkák azon a telepen, ahol Észak-Koreában a kísérleti atomrobbantásokat végzik – írja az MTI. A Johns Hopkins Egyetem kutatóintézete szerint új alagutat ásnak. A szóban forgó telep egy elhagyatott hegyoldalban van; az egyetemi kutatók az itt készített műholdfelvételek alapján gondolják úgy, hogy felgyorsultak a munkálatok.

Nincs jele, hogy Észak-Korea újabb robbantásra készülne, de a felszínre vitt földhalom év eleje óta a kétszeresére nőtt. A kísérleti telepen Észak-Korea már háromszor is robbantott, legutóbb egy éve. Az új alagút hosszát a kitermelt föld mennyisége alapján ezer méterre becsülik.

Egy hete ugyancsak a Johns Hopkins Egyetem jelentette, hogy áprilisra befejeződhet Észak-Korea fő rakétaindító állomásának továbbfejlesztése. Ezután akár 50 méter hosszú rakétát is indíthatnak az országból.

Phenjannak ugyan nincs ilyen rakétája – legalábbis feltételezik, hogy nincs –, de 2012 decemberében már fellőttek egy harmincméteres, Unha–3 típusút: az juttatta űrbe az első észak-koreai műholdat. A rakétaindítást a világ számos országa aggasztónak ítélte arra gyanakodván, hogy a műhold-felbocsátási kísérlet valójában hadászati ballisztikus rakéta tesztelését álcázta.

Rovatok